Laura Hillenbrand: Nesalomljivi

Uz prošlotjedni početak prikazivanja biografske drame ‘Unbroken’ (Nesalomljivi) redateljice Angeline Jolie u domaćim kinima, podsjećamo na hrvatski prijevod istoimenog svjetskog bestselera u izdanju Profil Knjige (ožujak 2013. godine).
Nesalomljivi-Laura Hillenbrand‘Nesalomljivi’ (Unbroken), druga knjiga Laure Hillenbrand, bila je New York Timesov bestseler (provela je čak 23 mjeseca na listi najprodavanijih naslova, od toga puna tri mjeseca kao najprodavaniji naslov), časopis Time proglasio ju je knjigom godine (2010.), a knjiga je dobila nagradu Los Angeles Timesa za knjigu godine.

Internetska stranica IMDb donosi sljedeću zanimljivost vezanu uz ovu istinitu priču o nesalomljivosti ljudskoga duha: Universal Studios otkupio je prava za snimanje filma davne 1957. godine, no projekt s glumcem Tonyjem Curtisom tada nije ostvaren. Kasnije je Nicholas Cage iskazao interes za ekranizaciju, no zeleno je svjetlo drama o iznimnom sportašu i heroju Louisu Zamperiniju dobila tek nakon što je knjiga Laure Hillenbrand osvojila svjetske top liste.

Jednog svibanjskog podneva 1943. godine američki bombarder srušio se u Pacifik i nestao ostavivši za sobom samo krhotine i mrlje ulja, goriva i krvi. Potom se na površini oceana pojavilo jedno lice. Bio je to mladi poručnik, strijelac bombardera, koji je doplivao do čamca za spašavanje i prebacio se u njega. Tako je počela jedna od najneobičnijih odiseja Drugog svjetskog rata.

Poručnik se zvao Louis Zamperini. Kao dječak bio je lukav, nepopravljiv prijestupnik, provaljivao je u kuće, tukao se i bježao od roditelja. Kao mladić preusmjerio je svoj prkos u trčanje i otkrio da ima izniman dar koji ga je odveo na Olimpijske igre u Berlin 1936. godine  i na prag rušenja granice snova. Ali kad je izbio rat, atletičar je postao zrakoplovac. Tako je krenuo i na posljednji zadatak i našao se u malenom čamcu koji pluta u nepoznato.

Zamperinija su čekale tisuće kilometara otvorenog oceana, nasrtljivi morski psi, potapanje čamca, glad i žeđ, napadi neprijateljskih zrakoplova, a nakon svega toga još veće muke. Natjeran do ruba izdržljivosti, Zamperini je na očaj odgovarao dosjetljivošću, na patnje nadom, odlučnošću i humorom, na nasilje buntom. Zamperinijeva sudbina, bila pobjednička ili tragična, visjela je na tankoj niti njegove volje. Ispripovijedana bogato i slikovito, ova biografija govori o nezaboravnom putovanju jednog čovjeka u krajnost. ‘Nesalomljivi’ je svjedočanstvo o otpornosti ljudskog uma, tijela i duha.

Laura Hillenbrand napisala je roman ‘Seabiscuit: An American Legend’ (Seabiscuit: Američka legenda). Taj roman bio je prvi na listi bestselera New York Timesa, ušao je u uži izbor za Nacionalnu nagradu koju dodjeljuju književni kritičari, dobio je nagradu Book Sense za knjigu godine, nagradu William Hill za najbolju sportsku knjigu godine, našao se na petnaestak lista najboljih knjiga godine i nadahnuo je film ‘Seabiscuit’, nominiran za sedam Oscara, uključujući i nagradu za najbolji film. Laura Hillenbrand i glumac Gary Sinise suosnivači su dobrotvorne organizacije koja preko američke vojske školskim priborom opskrbljuje djecu iz cijeloga svijeta. Živi u Washingtonu.

T. C.

Tagged: , , , , , , , , ,