Ljevičarska časna sestra Teresa Forcades u Filozofskom teatru

U novome izdanju Filozofskoga teatra, u nedjelju 9. travnja (20 sati) gostuje časna sestra Teresa Forcades, koju nazivaju ikonom europske ljevice i najradikalnijom časnom sestrom Europe.Najavljujući njezino gostovanje, voditelj Filozofskog teatra Srećko Horvat izjavljuje kako se nakon prošlogodišnjeg gostovanja bivšega grčkog ministra financija Yanisa Varoufakisa, dolazak sestre Terese može smatrati događajem ove godine.

Premda je neki smatraju kontroverznom, časna sestra Teresa, koja inače živi povučeno sa svojim sestrama u samostanu i hodočasničkom odredištu Montserrat, u svojoj knjizi ‘Vjera i sloboda’ jednostavno kaže: ‘Nijedna Crkva, obred ili ideologija ne mogu zamijeniti unutarnju gestu slobodne ljubavi koja nas spašava i može spasiti svijet.’

Teolog i urednik Zoran Grozdanov, koji je u Ex librisu objavio hrvatski prijevod knjige, dodaje: ‘Teologija kakvu zastupa Teresa Forcades slijedi najbolju tradiciju teologije oslobođenja, koja u prvi plan stavlja pitanja društvene pravednosti. Za nju postoje samo dva apsoluta, Bog i glad, a teologija koja ne dovodi u pitanje
strukture moći, nije teologija.’

Teresa Forcades doktorirala je javno zdravstvo na Sveučilištu u Barceloni, a na Harvardu magistrirala teologiju. Pripada redu katalonskih benediktinki, a u svojim predavanjima koja održava diljem Europe često kritizira kapitalizam i sva njegova obilježja te patrijarhalnost Katoličke crkve, boreći se za prava žena u crkvenoj i javnoj sferi. Objavljuje knjige o teološkim temama, farmaceutskoj industriji i feminizmu te je ustrajna zagovornica katalonske neovisnosti i aktivistica španjolskog pokreta Indignadosa (Ogorčeni), nastalog na temelju masovnih prosvjeda protiv politike štednje 2011. godine. Njezino suprotstavljanje najvećim autoritetima današnjice svrstava je među najradikalnije i najutjecajnije intelektualke europske i svjetske ljevice.

Prije početka programa, u nedjelju od 19.30 do 20.00 sati u foyeru zagrebačkoga HNK, sestra Teresa će u suradnji s izdavačem Ex librisom potpisivati svoju knjigu ‘Vjera i sloboda’.

HNK


Filozofski teatar: Otkazan Laibach u HNK-u
Tagged: , , , , , , , , , ,