Ljubav Zagrebačke filharmonije i Rock the Opere

Najavom koncerta Zagrebačke filharmonije pod nazivom ‘Rock the Opera’ odmah sam bio zaintrigiran kako će to sve zvučati. Generacija sam koja je odrastala uz rock glazbu, ali na isti način mi je opera i ozbiljna glazba bila vrlo blizu tako da je i logična znatiželja vezana uz taj spoj.Dirigent Zagrebačke filharmonije na ovom koncertu bio je Friedemann Riehle, rođen 1959. u Stuttgartu, a ljubav prema rocku usmjerila ga je prema stvaranju simfonijskog rock opusa u suradnji s nekoliko skladatelja. Prvi takav koncert bio je 2001. u Pragu, a dosada ih je izvedeno više od 60. 2015. je predstavio program ‘Rock The Opera’ u Bečkoj državnoj operi, gdje ga 2019. čeka treći takav program. Poznata je i njegova suradnja s Ianom Giillanom iz Deep Purplea s kojim je surađivao na 11 koncerata.

Miljenik zagrebačke publike Ervin Baučić

Osim glazbenika filharmonije, ovdje su bile i tri vokalistice: Tereza Hvalova, Margeta Pouličkova i Nikoleta Spalasova te muški vokal Ervin Baučić. Svakako treba spomenuti i glazbenike koji nisu članovi orkestra, ali bez njih nikako ne bi koncert zvučao tako kako je zvučao, a to su: Vedran Božić, Davor Črnigoj, Danko Krznarić i František Honig. Meni je nekako najupečatljiviji bio Vedran Božić, koji je svojim gitarskim ‘rifovima’ davao rockerski ‘štih’ ovom koncertu i pokazivao zašto je svojevremeno bio jedan od najboljih svjetskih solo gitarista.Solo dionice vrhunski su odrađene od strane solistica koje su pokazale kako imaju osjećaj i za ovakvu vrstu glazbe iako nastupaju u matičnim kazalištima koja primarno ne njeguju ovakvu vrstu glazbe. Što se tiče Ervina Baučića, pokazao je koliko voli rock glazbu, a i poznamo ga po mnogim izvedbama pjesama tog ritma u kojima se čuje velika energija koju posjeduje. Naravno da je to zagrebačka publika znala cijeniti, pa je i dobio najviše aplauza.

Repertoar su činile najpoznatije pjesme rock grupa i to od Pink Floyda, Deep Purplea, Rolling Stonesa, Led Zeppelina, U2 i Queena. Redoslijed pjesama bio je dobro posložen, iako bih ja osobno možda malo drugačije to posložio, i to u dva dijela. U prvom dijelu su ‘Who wants to live to live forever’, ‘Smoke on the water’ i završava s ‘Another brick in the wall’, dok su u drugom malo ‘jače’ stvari: ‘Shine on you crazy diamond’, ‘With or whithout you’, ‘Friends will be friends’, ‘When a blind man cries’, ‘Highway star’ i finale je sa ‘We are the champions’. Kako je i Friedmann Riehle najavio, zadnja pjesma kao da je pisana za Zagrebačku filharmoniju i Zagrepčane. Publika je po završetku službenog dijela koncerta pozivala dva puta na bis, a završetak je bio sa ‘Show must go on’ grupe Queen.

Rock the Opera, Friends will be friends…..#queen #rock #lisinsko

Geplaatst door Tihomil Ledinscak op Vrijdag 12 oktober 2018

Što se tiče ukupnog dojma, imam tu nekoliko primjedbi, koje su subjektivnog tipa i možda neće svi dijeliti taj dojam s autorom teksta. Prva primjedba bi išla na ozvučenje, jer su vokalne izvedbe bile ‘preglasane’ orkestrom i nismo imali taj ‘rockerski’ glasovni osjet u uhu. Druga primjedba bi išla na vizualni identitet pjevača, osim Tereze Hvalove, koji su ipak mogli malo drugačije biti odjeveni na način kojim bi upotpunili kompletan i odličan dojam koncerta. Pokazalo se da Zagreb voli svoju Zagrebačku filharmoniju i rock, ali i oni su pokazali s koliko ljubavi prezentiraju svoje glazbeno znanje.

Tekst i foto: Tihomil Ledinščak


Tagged: , , , , , , , , ,