Lucija Fabek: Nova Vinska kraljica Zagrebačke županije

Lucija Fabek iz Samobora, studentica 4. godine Ekonomskog fakulteta, nova je Vinska kraljica Zagrebačke županije za 2018. godinu. Svečanost krunidbe, popraćena promocijom najboljih vina i vinara Zagrebačke županije, upriličena je u hotelu The Westin.Dvadesetčetverogodišnja Lucija dolazi iz obitelji koja se generacijama bavi proizvodnjom grožđa i vina te na tradicionalan način po vlastitoj recepturi spravlja aromatizirano vino bermet. ‘Drago mi je da titula Vinske kraljice po drugi put ide u Samobor, za mene je to velika čast, ali i odgovornost. Najviše od svega veseli me što ću predstavljati i promovirati vina i vinare Zagrebačke županije u Hrvatskoj i šire’, u nastupnome govoru rekla je Lucija Fabek, dodavši da će joj poseban cilj biti prenošenje ljubavi i znanja o bermetu na sve ljubitelje tog plemenitog pića, kao i na one koji će taj užitak tek upoznati.

Lentu je novoizabranoj kraljici uručio zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, a krunu je predala dosadašnja Vinska kraljica, Lucija Šember. Frankić je zaželio mnogo uspjeha novoj Vinskoj kraljici u upravljanju njezinim ‘vinskim kraljevstvom’, dodavši da je organiziranje ovog izbora samo jedan u nizu projekata kojeg Zagrebačka županija organizira s ciljem razvoja vinarstva i vinogradarstva na svom području. ‘Osobito sam ponosan na naše tri vinske ljepotice – Plešivičku, Samoborsku i Zelinsku vinsku cestu koje svojom bogatom gastro-enološkom ponudom privlače domaće i strane posjetitelje’, rekao je Frankić.

‘Htjeli smo na jednom mjestu okupiti najzvučnija imena županijske vinske scene kako bismo se i na ovaj način predstavili široj javnosti kao bogata vinorodna regija nadomak metropole. Siguran sam da ćemo večeras uživati u prekrasnoj vinskoj priči koju će nam ispričati naša 22 vinara, od kojih su mnogi od njih dobitnici domaćih i svjetskih priznanja za kvalitetu i autentičnost’, naglasio je.

Lucija Fabek izabrana je za 16. po redu Vinsku kraljicu Zagrebačke županije, a konkurencija za titulu bila joj je Daniela Uvodić iz Marije Gorice, koja je izabrana za prvu pratilju. O najboljoj je odlučivao peteročlani ocjenjivački sud na temelju pismenog, usmenog i praktičnog testiranja. Inače, Zagrebačka županija prva je u Hrvatskoj koja je započela s projektom Vinska kraljica još 2002. godine.

I. P. / Foto: FAMA

Tagged: , , , , , , , , , , ,