Luka Šulić: Solo album – Vivaldi: The Four Seasons

Luka Šulić iz 2Cellos, prvi je glazbenik koji svira Vivaldijeva ‘Četiri godišnja doba’ aranžirana za violončelo i orkestar i to objavio na dugoiščekivanom albumu ‘Vivaldi: The Four Seasons’ (Sony Classical).

Slavni glazbenik i cijenjeni virtuoz na violončelu, tjedan prije službenog izlaska albuma, u Ljubljani je promovirao album u društvu slovenskih medija i svirao na dva rasprodana koncerta. U sklopu turneje će zasvirati i u Zagrebu, 5. veljače 2020. u Lisinskom.

Luka Šulić jedan je od glazbenika koji uživaju najviše poštovanje na međunarodnoj glazbenoj sceni radi svoje virtuoznosti i strasti koju prenosi na svakom svojem nastupu. Nakon sedam godina svjetskih turneja s 2Cellos, vraća se klasičnim korijenima i to sa svojim prvim samostalnim albumom za Sony Classical. „Vivaldi: The Four Seasons’ novi projekt uživo koji će predstaviti na turneji, a posebnost projekta je i to što je on prvi glazbenik u povijesti koji svira Vivaldijeva ‘Četiri godišnja doba’ za solo violončelo.

Na snimanju albuma pridružio mu se prestižni Orkestar iz Rima – Archi dell’ Academia di Santa Cecilia, pod dirigentskom palicom maestra Luigija Piovana. Superzvijezda violončela Luka Šulić odabrao je jedno od najslavnijih djela klasične glazbe za svoj prvi samostalni album. Album je dramatična interpretacija, Vivaldijeva ‘Četiri godišnja doba’ i prvi kompletni album popularnog ciklusa baroknih koncerata koji su aranžirani za violončelo.

‘Vivaldijeva Četiri godišnja doba sam zavolio još kao dijete’, kaže Luka Šulić o svom najnovijem projektu, napominjući: ‘Oduvijek sam želio to remek djelo odsvirati na violončelu, a jako volim nove izazove.’

Da 2Cello uspješno ruše granice među žanrovima, već smo se uvjerili mnogo puta, a tako je i u klasičnoj glazbi. U ovom baroknom remek djelu, Luka Šulić je bio spreman prkositi očekivanjima i razbiti granice. Iako postoje stotine tradicionalnih snimaka ‘Četiri godišnja doba’, snimka Luke Šulića bit će prva cjelovita verzija, njegovo mukotrpno djelo koje ponovno stvara sva četiri koncerta ‘Četiri godišnja doba’ za solista na violončelu.

‘Četiri godišnja doba iznimno je zahtjevno djelo za violinu, a kamoli za violončelo, stoga je ovo za mene bio dug i težak proces’, kaže Luka. ‘Pripremao sam se dvije godine, malo po malo, dio po dio. Nadam se da će slušatelji na kraju osjetiti jednako uzbuđenje koje sam ja osjećao stvarajući ovaj album i kreirajući Vivaldijevo remek djelo za violončelo po prvi puta u povijesti.’

M. R.


Tagged: , , , , , ,