Luksuzna književna senzacija: Veličanstveni Leonardo

Uoči velikog jubileja, petstote obljetnice njegove smrti, Mozaik knjiga izdanje unikatno knjižno remek-djelo s iznimnom likovnom građom, najpotpuniji prikaz Leonarda da Vincija – slikara, arhitekta, znanstvenika, tehnologa i konstruktora.Knjiga s 406 stranica u boji (format 31 x 40 cm) ručno je uvezana u vrhunski obrađenu kožu, tiskano je samo 200 numeriranih primjeraka u Hrvatskoj i 3.000 u cijelom svijetu po cijeni od ‘samo’ 25.000 kuna.

Komplet Veličanstveni Leonardo uključuje: unikatno knjižno remek-djelo s iznimnom likovnom građom, reprodukcije umjetničkih djela Posljednja večera i Mona Lisa, numeriranu serigrafiju profinjenog crteža ‘Portret mlade zaručnice’ (Bella Principessa), kovanicu iskovanu strojem koji je projektirao Leonardo, rukavice i zaštitni ovitak po mjeri knjige.

Knjiga je namijenjena svima koji su svjesni neprocjenjive vrijednosti Leonardovih umjetničkih djela, koje su izvor ideja što nas nadahnjuju i dan-danas; namijenjena je također znalcima i kolekcionarima, povjesničarima umjetnosti, ljubiteljima umjetnosti, arhitektima, znanstvenicima i izumiteljima. Autori tekstova u knjizi Veličanstveni Leonardo su Alessandro Vezzosi, direktor muzeja Museo Ideale, i povjesničarka Agnese Sabato, oboje svjetski priznati poznavatelji Leonardova života i djela.

Knjiga donosi sva njegova najvrjednija remek-djela – slike, studije i skice – od prvog, nedvojbeno Leonardovog crteža iz 1473. godine, koji je vlastoručno datirao, sve do predzadnjeg otkrića – ‘Portreta mlade zaručnice’. Na više od 400 stranica prikazani su svi strojevi i mehanizmi, koje je Leonardo planirao i za koje se kasnije pokazalo da svi do jednoga rade, te da su mnogi od njih još i danas izvor inspiracije inženjerima.

Ovo remek-djelo donosi privlačan opis pojedinosti od ranog djetinjstva do smrti i umjetnikove oporuke – na temelju više od 5000 sačuvanih stranica umjetnikovih zapisa te nove spoznaje o njegovoj obitelji.

Zahvaljujući razvoju znanstvenih istraživanja, antropolozi su rekonstruirali otisak cijelog lijevog dlana Leonarda da Vincija. Otisak pokazuje ‘arapske’ značajke, koje se podudaraju s hipotezom o porijeklu njegove majke – kao orijentalne robinje. Za razliku od tradicionalnih biografija, po prvi put su točno prikazana sva mjesta u Firenci povezana s njegovim djelima. Prikazano je Leonardovo obiteljsko stablo od 1332. godine do 1599. godine, a razjašnjen je i Leonardov ‘šifrirani’ rukopis. U knjizi se također navode proturječni i iznenađujući povijesni podaci o njegovoj smrti.

Knjigu je na hrvatski prevela Josipa Lulić, profesorica povijesti umjetnosti i talijanskog jezika na Filozofskom fakultetu, a uredila je Aleksandra Stella Škec.

M. K.


Tagged: , , , , , , ,