Magnetno brdo: Knjiga mađarskog #metoo pokreta

VBZ je upravo objavio roman ‘Magnetno brdo’ koji nazivaju knjigom mađarskog #metoo pokreta.
Postoje priče koje zaslužuju da ih se čuje, priče koje razbijaju stereotipe i govore o temama o kojima se dugo šutjelo. Zbog toga VBZ -ov projekt ‘Na margini’ predstavlja knjige koje progovaraju o tim temama.

‘Magnetno brdo’ (prevela Lea Kovács) zovu ‘knjigom mađarskog #metoo pokreta’, a roman je dobio i Nagradu Europske unije za književnost. Riječ je o kompleksnom psihološkom i socijalnom romanu koji dotiče brojna pitanja, od ženskog identiteta do odgovornosti intelektualca u današnjoj Mađarskoj.

U ljeto 1999. perspektivna sociologinja Enikő Börönd napušta supruga u New Yorku i vraća se u rodnu Budimpeštu s namjerom da napiše opsežan sociološki rad o mađarskoj etnoduši iz perspektive marginaliziranih skupina. Predajući feminističku kritiku na sveučilištu, Enikő se sudara s brojnim predrasudama u tamošnjem znanstvenom miljeu, a uskoro ulazi i u vezu s Tamásom Bogdánom, omiljenim sveučilišnim profesorom podrijetlom iz zatvorene provincijske zajednice. Bogdán, pripadnik prve generacije intelektualaca u svojoj obitelji, nosi se s vlastitim psihološkim i socijalnim blokadama. Njegov odnos s Enikő, čije je klasno zaleđe potpuno drugačije, prerasta u složenu intimnu vezu koju osim profesionalnih razmimoilaženja obilježavaju sumnja, ljubomora i krivnja.

Njihova se priča pretapa s pričom studentice Réke, nesigurne mlade žene koja piše roman i privuče Bogdánovu pažnju. Réka je podrijetlom iz Békásmegyera, proleterskog naselja zasebna identiteta, gdje postoji Magnetno brdo koje, prema legendi, svoje stanovnike drži prikovanima tako da ga nikada ne mogu napustiti.

Réka Mán-Várhegyi (1979.) provela je djetinjstvo u Târgu Mureșu u Rumunjskoj. U Mađarsku se preselila nakon pada komunističkog režima 1990. i od 1992. državljanka je te zemlje.

Iako je studirala estetiku i sociologiju te se specijalizirala za etničke i manjinske studije, već niz godina radi kao urednica dječjih knjiga u Budimpešti.

Njezinu prvu zbirku kratkih priča ‘Boldogtalanság az Auróra-telepen’ (Nesreća u stambenom naselju Aurora, 2014.) kritika je opisala kao iznenađujuće zreo književni prvijenac. Osim te zbirke i romana ‘Magnetno brdo’ (2018.), napisala je nekoliko dječjih knjiga i knjigu za mlade.

Dobitnica je Nagrade Tibor Déry (2018.) i Nagrade Europske unije za književnost (2019.).

V. B.


Tagged: , , , , , , , , , ,