Malena u Gavelli

U zagrebačkom kazalištu Gavella u petak, 22. siječnja premijerno će biti izvedena predstava ‘Malena’ u režiji Mislava Brečića.
MalenaBrečić se ‘Malenom’ predstavlja kao autor teksta u kojem istodobno prepoznajemo razigranu komediju, sjetnu melodramu, modernu bajku za odrasle i partituru jasno artikulirane društvene kritičnosti. Sin i Malena, centralni likovi ove ljupke urbane epopeje, lutaju zbiljskim i izmaštanim prostorima, praćeni Zborom – predstavnikom naroda (Perica Martinović, Živko Anočić, Barbara Nola, Filip Šovagović, Ivana Bolanča, Stanislav Kovačić) koji, tražeći rješenje svog nezadovoljstva, upire prstom, zahtjeva, nameće i odbacuje, različite ideje i koncepte.

Jedna od njih je i terorizam, s čijim metodama i učincima Brečić vodi originalnu, otvorenu polemiku, lišenu optužbe, i možda upravo zato toliko humanu. Posrijedi je obrat u orijentaciji same oštrice društvene kritike: ‘Uzrok našeg nezadovoljstva trebamo potražiti u nama samima.’, misao je upisana u temelje ovog scenskog tkiva. U tom smislu,’Malena’ je i poziv na promjenu, ali ne izvanjsku, već unutrašnju, i to promjenu koja se postiže – romantično, reći će neki – ljubavlju. U središtu Brečićeve drame upravo je ljubav, lišena ukalupljenosti (malo)građanskih formi i nametnutnih stereotipa; ona je ovdje kreativna i pokretačka snaga, uz njenu se pomoć imamo snage mijenjati.

Uloge tumače inspektor: Ozren Grabarić, sin: Filip Križan, Malena: Anja Đurinović, mama: Ksenija Pajić, tata: Sven Medvešek, ljubavnica: Dijana Vidušin, čistačica: Jelena Miholjević i policajac: Filip Šovagović.

K. G.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,