Mani Gotovac: Ma koji život, ma koji teatar

Nova knjiga autorice velikog hita ‘Fališ mi’.
Ma koji život, ma koji teatar (Mani Gotovac)Razgovor i druženje s Mani Gotovac u povodu izlaska njezine nove knjige ‘Ma koji život, ma koji teatar’ održat će se 3. travnja u 18 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu. O knjizi će, uz autoricu, govoriti i urednik knjige Velimir Visković.

Mani Gotovac je žena teatra; teatar joj je u genima: njezina je majka poznata kazališna glumica Maria Danira; sama Mani je svoj profesionalni vijek posvetila kazalištu: isprva kao kritičarka, potom teatrologinja i dramaturginja, pa naposljetku kao ravnateljica zagrebačkog Teatra &TD te prva intendantica hrvatskoga nacionalnog kazališta u povijesti (HNK-a u Splitu, pa potom u Rijeci).

U svojem velikom hitu ‘Fališ mi’, Mani se u prvom redu bavila ljubavlju prema muškarcu svojega života i tragičnim iskustvom materinske ljubavi. Ljubav prema kazalištu ostala je donekle u sjeni. Ova knjiga je stoga komplementarna tome velikom hitu, jer je u njoj u prvom planu ljubav prema kazalištu. Zapisi su različitih žanrovskih karakteristika: ima tu autobiografskih, odnosno dnevničkih fragmenata, pisanih kao komentar aktualnih zbivanja u kazalištu, puno je i polemika, dramaturških komentara i teatroloških opservacija. Ali i kad govori o davno napisanim tekstovima i mrtvim piscima, Mani pokazuje što nam ti tekstovi danas govore i zašto su ti pisci umjetnički živi. Fascinantnom lakoćom Mani u ovoj knjizi prepleće teatrološka promišljanja s krajnje intimnim, osobnim doživljajima. Za nju je kazalište uvijek bilo u središtu ne samo profesionalnog djelovanja, nego je ispunjalo i svaki osobni trenutak; teatar je za nju velika metafora cjelokupnog smisla ljudske egzistencije. Ova strastveno pisana, žanrovski raznolika knjiga dojmljivo je svjedočenje o jednom beskrajno zanimljivom životu provedenom u kazalištu i s kazališnim ljudima.

Profil

Pročitajte još: Ženska priča: Mani Gotovac i Tajana Obradović , Naknadna financijska potpora Mani Gotovac

Tagged: , , , , , , , , , , , ,