Mani Gotovac: Na promociji nitko nije falio

Predstavljanje knjige ‘Ma koji život, ma koji teatar’, nasljednice hita ‘Fališ mi’, privukla je rijetko viđeni ‘cocktail’ zvijezda iz kulture i medija te uglednika (nazočio je i predsjednik Ivo Josipović) u knjižaru Profil Mozaik Megastore u Zagrebu.
Mani Gotovac, Profil, 2014, predstavljanje knjige. Foto: Mario TopićPred njima su blistali autoritativni govornici iz književnog svijeta, a moć kazališta ogledno su prikazali glumci Judita Franković i Mislav Čavajda te – vrhunskom točkom imitiranja autorice – redatelj Miran Kurspahić.
‘Živimo u vremenima kada je teatar u zapećku, ali uvijek ga možemo buditi, to je ta strast. Oni koji se loše osjećaju, u teatru se najbolje osjećaju’, kazala je Mani Gotovac pred više od 120 što uzvanika, što štovatelj(ic)a. U tom je 60-minutnom mini teatru autorica, kao i publika, uživala u svakoj minuti dinamičnog programa. Prva je promotorica, književnica Milana Vuković Runjić, kazala kako ova knjiga govori uvelike i o njezinu životu. Akademik Zvonimir Mrkonjić priznao je kako je tek počeo čitati ovaj vrijedan roman o kazalištu na 500 stranica, a potom je svojih pet minuta dobio pjesnik, poznatiji kao dugogodišnji TV voditelj, Aleksandar Stanković. U provokativnom je rafalu, između ostalog, popularni Aco autoricu upitao boji li se kako će joj Severina svojim dolaskom ukrasti naslovnice u medijima. Cijenjena psihologinja Mirjana Krizmanić novi je potencijalni bestseler slikovito usporedila šetnjom kroz čarobni arboretum Trsteno, a priču je zaključio leksikograf Velimir Visković. ‘Mani je pisac pun strasti, ali istovremeno i uvrnute pameti, što je jako uzbudljivo’, kazao je urednik knjige ‘Ma koji život, ma koji teatar’.

Priznanje liku i djelu Mani Gotovac dolaskom su pružili: predsjednik Ivo Josipović, predsjednik HAZU Zvonko Kusić, Veljko Bulajić, Igor Mandić, Krešimir Dolenčić, Vlatka Vorkapić, Dubravka Vrgoč, Vojo Šiljak, Ivica Propadalo, Severina Vučković, kao i brojni djelatnici iz kulturnog i javnog života Hrvatske. Knjigu hibridnih, žanrovski neodređenih zapisa Mani Gotovac od 1968. do 2013. godine ‘Ma koji život, ma koji teatar’ objavila je Profil Knjiga.

U svojem velikom hitu ‘Fališ mi’, Mani se u prvom redu bavila ljubavlju prema muškarcu svojega života i tragičnim iskustvom materinske ljubavi. Ljubav prema kazalištu ostala je donekle u sjeni. Ova knjiga je stoga komplementarna tome velikom hitu, jer je u njoj u prvom planu ljubav prema kazalištu. Zapisi su različitih žanrovskih karakteristika: ima tu autobiografskih, odnosno dnevničkih fragmenata, pisanih kao komentar aktualnih zbivanja u kazalištu, puno je i polemika, dramaturških komentara i teatroloških opservacija.
Velimir Visković

Profil / Mario Topić

Pročitajte još: Mani Gotovac: Ma koji život, ma koji teatar (Zagreb) , Ženska priča: Mani Gotovac i Tajana Obradović , Naknadna financijska potpora Mani Gotovac

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,