Mara Majstorović: Ohrabrujući Prolazak ispod duge (zbirka poezije)

U svojim pjesmama Mara Majstorović suočava se s neizbježnim životnim istinama – životom, ljubavi i smrti i pritom demonstrira snagu žene koja je brižna i svjesna svojih slabosti, ali odlučna da ih pobijedi i svojim primjerom ohrabri ostale. Svijest o drugima i svijest o sebi, hrabroj ženi koja je izabrala samospoznaju, prisutna je u svim pjesmama koje autorica upućuje svojim suborcima i saveznicima, čija joj podrška treba kako bi se suočila sa svemirskim silama – životom, smrti i ljubavi. Bol, strah, nesanica, osjećaj krivnje, prokletstva – sve su to neugodni osjećaji kojih autorica postaje svjesna i kroz pjesme traži način da ih pobijedi i istodobno druge ohrabri u njihovu suočavanju s vlastitim strahovima.

Mara Majstorović pridružuje se pjesnicima kao što su Jan Bolić i Lea Brezar, koji pišu nepretencioznu, motivirajuću poeziju u kojoj šire dobre vibracije. To je komunikativna poezija s mnogo imperativa koja suosjeća s čitateljem i nudi utjehu i nadu, usmjeravajući misli prema naprijed, u budućnost punu dosad neostvarenih ideja.

Čovječe, jesi li svjestan/ Svog tekućeg stanja?/ Od vode si sazdan/ čemu kruta stanja?

Na zagrebačkoj promociji o knjizi ‘Prolazak ispod duge’ govorila je psihologinja Ljubica Uvodić Vranić, koja je naglasila kako je otvaranje kroz pisanje ili čitanje napisanog – biblioterapija, kao vođena metoda ili nastojanje da bude samoiscjeljenje – dragocjen način nošenja s vlastitim emocijama i velika pomoć onima koji tome svjedoče i na to se ugledaju.

Kako kaže psihologinja, čitanje i pisanje je bolje od kukanja, povlačenja u sebe, padanja u depresiju ili anksioznost, poniranje u šutnju, ili u hipohondriju… A da je bolje od agresije ne treba ni spominjati, naglašava Ljubica Uvodić Vranić.

Mara Majstorović vodi radionice i coaching u Vinkovcima i Vukovaru te uređuje vrlo čitani portal Samo pozitivno, neumorno tražeći nove nastavke i početke za mlade i sve koji u Slavoniji vide svoju budućnost.

Kroz njezine iskustvene treninge prošle su stotine polaznika koji su ostvarili svoje ciljeve zahvaljujući učenju. Preko svoje tvrtke i udruge Samo pozitivno, Mara Majstorović prenosi znanje gdje god može i dovodi vrhunske znanstvenike i predavače u Vukovar. Ne namjerava odustati jer je, kako kaže, Slavonija žitnica i hraniteljica naše domovine, prepuna mogućnosti i na to treba stalno i neumorno podsjećati.

‘Upravo kroz stihove obraćam se svima koji sumnjaju u sebe, koji su se izgubili na putu, prolaze kroz katarzu ili se već polako bude, ali i onima koji su sve to prošli i razumiju afirmativne poruke mojih stihova koje sam kroz knjigu poslala’, kaže Mara Majstorović.

Na promociji u Zagrebu, Ljubica Uvodić Vranić citirala je riječi Renata Baretića iz zbirke kolumni ‘Kadrovi kadra’: ‘Ljudi, pamtite! Pamtite sve što vam se zbiva. Pišite, ljudi, pišite dnevnike, bilješke, pišite svoje misli, svoje strahove, u kraticama, u inicijalima, bez obzira na gramatike i pravopise, pišite da ne zaboravite sami sebe. Konzervirajte svoje pamćenje, ne dopustite mu da se od pune linije pretvori u puki niz točaka razdvojenih sve većim prazninama. Govorite u diktafone, snimajte se videokamerama, fotografirajte se. Nitko ne može u potpunosti zagospodariti nad onima koji su uspjeli sačuvati svoje sjećanje.’

Sandra Pocrnić Mlakar


Tagged: , , , , , , , , , ,