Marc Riboud: Dalmacija, pogled u svijet

U okviru manifestacije Rendez-vous, Festival Francuske u Hrvatskoj, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu otvorena je izložba fotografija ‘Marc Riboud: Dalmacija, pogled u svijet’.

Marc Riboud, Dubrovnik-1953Tijekom ljeta 1953. godine Marc Riboud je putovao po bivšoj Jugoslaviji. Imao je sreću upoznati Madeleine Denegri, francusku damu koja se prije rata udala za Hrvata koji je bio učitelj francuskog jezika u Splitu. Madeleine je bila vrlo inteligentna i kultivirana žena (radila je kao tajnica André Gidea u Parizu). Kada je Marc stigao u Hrvatsku 1953. pripremila je za njega ‘Guide Bleu’ namijenjen za Jugoslaviju. Ovi plavi vodiči su bili vrlo cijenjeni kao klasici putničkih vodiča. Riboud je s Madeleine putovao po cijeloj Jugoslaviji posjećujući spomenike, upoznavajući ljude, diveći se krajoliku.

Već u tim ranim fotografskim radovima možemo primijetiti Marc Riboudovu brigu o kompoziciji, njegov interes za svakodnevni život, te s vremena na vrijeme njegovu humor, sve osobine koje će biti izraženije u njegovoj kasnijoj karijeri kada će imati više samopouzdanja kao ozbiljan fotograf.

Danas, šezdeset godina kasnije, ove fotografije dočaravaju patrijarhalno društvo i njegove usjeve, krda ovaca, izvezene haljine i lokalne proslave. Na izloženima fotografijama hrvatski posjetitelji mogu vidjeti što je ostalo trajno kad se sve naizgled promijenilo.

Catherine Riboud

Tagged: , , , , , , , , , ,