María Fasce: Odrastala sam i zaljubljivala se uz pjesme Pabla Nerude

Posjetitelji 5. Festivala svjetske književnosti sinoć su imali prilike slušati razgovor s dvije spisateljice i urednice, Maríom Fasce i Milanom Vuković Runjić, koji je u dvorani Müller zagrebačkog Kina Europa moderirala novinarka Maja Peterlić.

‘Odrastala sam uz pjesme Pabla Nerude i zaljubljivala se uz njih, a zatim sam posjetila kuću u Isla Negri koja me je fascinirala, ta kuća koja je nalik na brod i koja izgleda kao da je proistekla iz razigrane dječje mašte’, kazala je argentinska književnica, urednica i novinarka María Fasce predstavljajući svoj roman ‘Žena iz Isle Negre’ koji je u hrvatskom prijevodu objavila nakladnička kuća Hena com.

Roman je to u kojem Fasce portretira velikog čileanskog pjesnika Pabla Nerudu i, kroz priču djevojčice Elise koja se s majkom useljava u njegovu kuću u Isla Negri i u kojoj se njezin život mijenja, prikazuje pjesnikov odnos s dvjema ženama.

‘Željela sam ispričati priču koja koja nije široko poznata, onaj dio koji se o Nerudi ne prikazuje na filmu, da je bio hirovit i nevjeran. Htjela sam prikazati drugu stranu njegovog odnosa s dvije žene, kakav je taj odnos bio i kako su se njihovi osjećaji razvijali’, rekla je Fasce.

Prema romanu ‘Žena iz Isle Negre’ snima se i film, pa se logično nametnulo i pitanje sudjeluje li kao autorica knjige i na pisanju scenarija.

‘Iskreno, ne znam da li bi mi se svidjelo raditi na tome. Pisac sam i urednik koji zahtijeva dosta vremena, a vjerujem da bi tako bilo i s filmom. Sretna sam zbog toga što se radi na filmu koji snima jedan poznati redatelj’, rekla je María Fasce.

Milana Vuković Runjić: ‘Da je Matoš danas živ, sve bi nas bičevao’

U nastavku tribine književnica i urednica Milana Vuković Runjić govorila je o svojoj knjizi ‘Proust u Veneciji, Matoš u Mlecima’, objavljenoj 2013. u nakladničkoj kući Vuković & Runjić.

‘Na Prousta i Matoša gledam kao na dvojicu svojih ljubavnika i zbog toga ovu knjigu i priču o njima doživljavam vrlo intimno’, kazala je na tribini Milana Vuković Runjić.

Autorica se osvrnula i na Matoša kao oštrog i beskompromisnog kritičara koji ni danas nikoga ne bi štedio.

‘Da je Matoš danas živ, on bi nas sve bičevao i ne bi štedio nikoga, a ja ne bih ovdje fantazirala o tome da mi je ljubavnik’, rekla je Vuković Runjić.

Na pitanje o tome koja je formula, ako ona uopće postoji, za karijeru uspješne spisateljice, Milana Vuković Runjić kaže da to nije ništa drugo nego veliko odricanje, a ona sama odrekla se sna.

‘Pisac mora imati devet života da bi preživio i treba se nekoga ili nečega na tom putu odreći. Kako nisam bila spremna na to, odrekla sam se spavanja, odnosno vlastitih snova kako bih ispričala njihove’, kazala je.

Iako tribina Dvostruki portret podrazumijeva koncept predstavljanja, u ovom slučaju, dviju zanimljivih spisateljica kroz čiji se rad daju povući paralele, ostaje dojam da bi ovaj 60-minutni razgovor s Mariom ili Milanom kao jedinom sugovornicom definitivno bio prekratak.

Renata Cisar / Foto: FSK / Luka Godec


5. Festival svjetske književnosti u Zagrebu i Splitu
Tagged: , , , , , , , , , , ,