Marija Buljeta izlaže Lica žene

Marija Buljeta predstavlja izložbu ‘Lica žene’, a otvara se u utorak, 1. travnja u 19.30 u Galeriji Fotokluba Zagreb.
Marija Buljeta‘Lica žene’ zapravo je naziv izložbe posvećen bajkovitim bićima žena, koje su za muškarce kadkad misteriozna bića. Zaista fotografije Marije Buljete uvjerljivo govore (uvelike) same za sebe, pa i stoga jer žena nikad nije jednostavna i jednostrana, već slojevita i mnogostruka – inspiracija je umjetnicima oduvijek, tj. od samih početaka umjetničkog izražavanja.

Uloge koje Marija Buljeta dodjeljuje svojim modelima raznovrsne su, pa i ne baš obične. U fotografijama se pojavljuju novi svjetovi, od onih gotovo svakodnevnih do potpuno nadrealnih, a u njima uvijek dominira žena kao prekrasna muza koja u autorici budi strast za fotografskim izražavanjem. Na taj nas način kroz svoje fotografije poziva u jedan dublji, slojeviti, svijet mašte u kojem fotografsku strast realizira ponirući u skrivene suptilnosti žene.

Činjenica je da autorici zaista ne nedostaje izražajnog divljenja i ljubavi prema ženskoj ljepoti, koja suradnjom s modelima traga za osobnošću i stavom koji nastoji prenijeti na fotografiju, a pritom definira prirodu žene kroz njihov izgled koji potencira sve ono lijepo što žene u sebi nose. Svaki autorski rad nosi pečat osobnosti osobe koja ga stvorila, pa tako i onaj koji nam Marija predstavlja na ovoj izložbi. Najbolji dokaz tomu je da izlaže i autoportrete u kojima kroz odraz osobne prirode reflektira razumijevanja drugih žena. Gledatelju nastoji predstaviti više od onog oku vidljivog, dublje tkanje ženske osobnosti, šaljući tako poruku koja je i osobna koliko i univerzalna.

Kao što sama autorica kaže: ‘Žene na mojim fotografijama odraz su obostranog razumijevanja i njihovih osobnosti koje sam tako rado obilježavala putem fotografskog medija. Zato velika zahvala svim ženama koje su pozirale pred mojim objektivom, bez njih ova izložba ne bi bila moguća.’ Izložba ostaje otvorena do 11. travnja i može se razgledati radnim danom od 11 do 17 sati (utorkom od 11 do 15).

Stoga pogledajte ‘Lica žene’ ne samo kao dojmljive fotografije nadahnute autorice Marije Buljeta, o  zanimljivim ženama. Već i stoga jer govorimo o vrlo zanimljivoj izložbi na kojoj se možete podsjetiti kako i u ovodobnici nije baš svakoj ženi (živjeti) uvijek i najugodnije. Međutim kadkad s umjetnošću živieti i ženama može biti puno zanimljivije i sadržajnije. Poglavito kad autorica iskazuje primjetno naglašiv odnos prema skladnoj ženskoj ljepoti, kojeg slikovito i raspoznajno dočarava umjetničkom fotografskom vještinom. Ipak očito je koliko se znalački umije izraziti umjećem, što se uočljivo vidi u odnosu baš kako vješto s foto aparatom komunicira s modelima.

Ivan Raos

Tagged: , , , , , ,