Mario Vargas Llosa u Crnoj Gori

Izdavačka kuća Nova knjiga iz Podgorice, u suradnji s istaknutim nobelovcem Mariom Vargasom Llosom, ustanovila je međunarodnu nagradu za doprinos svjetskoj književnost za izvrsnost u literaturi, pod nazivom Književni plamen.
Mario Vargas LlosaPrilikom potpisivanja osnivačkog akta u hotelu Splendid u Bečićima, veliki peruanski pisac, koji je tri dana proveo u posjetu Crnoj Gori na poziv svoga crnogorskog izdavača, izjavio je:
‘Počašćen sam što utemeljujem ovu nagradu i učinit ću sve što je u mojoj moći da doprinesem njezinu uspjehu. Nadam se da će imati dug život, da će pripasti dobrim piscima, i da će čitatelji prepoznati njezinu vrijednost i značaj’.

Rekao je da su nagrade uvijek stimulans piscima, pogotovo onda kada se dodjeljuju časno, kroz jasno utvrđenu hijerarhiju vrijednosti prema kojima se ocjenjuje kvalitet književnog djela.

Direktor izdavačke kuće Nova knjiga, Predrag Uljarević, objasnio je da će se nagrada dodjeljivati jednom godišnje, i to autoru kojeg predlože Vargas Llosa kao počasni predsjednik žirija, članovi žirija, urednici izavačke kuće Nova knjiga i čitatelji.

Prvi književni zlatnik u povijesti izdavaštva i nagrađivanja, s Njegoševim likom, dodijeljen je upravo peruanskom nobelovcu.
‘Njime utemeljujemo ovu književnu nagradu lijepog naziva, Književni plamen, koji veoma dobro izražava značenje koje ima književnost, a to je da ona ispunjava naše živote plamenom, entuzijazmom, optimizmom u budućnosti, ali i kritičku svijest prema stvarnosti’, izjavio je Vargas Ljosa, i iskazao zadovoljstvo što je među Crnogorcima, koji žive toliko daleko od Latinske Amerike, pronašao tako veliki broj svojih čitaltelja.

Književni zlatnik će, kao dio nagrade Književni plamen, ubuduće nositi lik Vargasa Llose.

M. J. / Fotoservis.me


KotorArt
7. Međunarodni festival KotorArt

Tagged: , , , , , , , , , , ,