Marko Marković: Izložba – Izvrnute piramide

Nakon uspješnih izdanja izložbe Marka Markovića ‘Izvrnute piramide’ u Rijeci, Dubrovniku, Puli i Beču, sada gostuje Galeriji SC-a u Zagrebu nakon čega odlazi u Dioklecijanove podrume u Splitu i Galeriju Kazamat u Osijeku. Otvorenje je zakazano za 28. lipnja u 20 sati, a prethodit će mu razgovor u 19 sati u kojem će, uz umjetnika, sudjelovati kolega Slaven Tolj i moderatorica Marta Kiš.
Marko Marković-izložba

Kao konceptualna osnova okupljenih radova, izvrnuta piramida poziva na pretresanje piramidalne društvene strukture, najavljivane u radničkim, lijevim i anarhičnim usmjerenjima, ili pak strujama zagovaranja direktne demokracije…

‘Zadirući u specifične geografske koordinate, izložba smjera presijecanju lokalnih i globalnih simptoma, povezivanju pokraćenog društvenog živca, s ove i one strane velike vode. Socijalna nepravda, krivine radnog sustava, istiskivanje javnog dobra, sveprisutnost privatnog kapitala, te istodobno modaliteti otpora, i umjetničkog i građanskog, pojedina su uporišta Izvrnute piramide. Iskazana su iz prvog lica, s osloncem u tijelu i neverbalnoj ekspresiji. Izbjegavanje verbalnog izraza, kao jedno od općih mjesta performerske prakse, podvlači nepovjerenje u službene i upravne forme jezika, njegovu nerijetko ušutkavajuću i manipulativnu funkciju.’ (kustosi Ksenija Orelj i Slaven Tolj)

Marko Marković-Crvena zastavaMarko Marković rođen je 1983. u Osijeku. Diplomirao je slikarstvo 2007. na Umjetničkoj Akademiji u Splitu. Dvije godine kasnije završio je Pedagoški fakultet u Zadru, a 2016. upisao je MA Art and Scienece Universität für angewandte  Kunst Wien. Radi u različitim medijima: crtež, skulptura, video, instalacije, peformance, happening i akcije u javnom prostoru. Prepoznat je na nacionalnoj i internacionalnoj sceni kao autor koji izrazito kritički promišlja o socijalnim, egzistencijalnim i etičkim pozicijama pojedinca u društvu i različitim sistemima. U svojim radovima često animira te uključuje publiku i druge sudionike kao medij izražavanja. Aktivno izlaže od 2005 i sudjelovao je na brojnim izložbama, rezidencijama, festivalima u zemlji i svijetu.

Umjetnički je direktor performans festivala Dopust (Dani Otvorenog Performansa). Osnivač je udruge za istraživanje i promicanje izvedbenih umjetnosti Dopust te član HULU Split i HZSU-a. Osim toga, svira u ex punk bendu Ilija i Zrno žita te electro bendu Porno suicid. Dobitnik je nagrade Radoslav Putar / Young Visual Artists Award 2011. za najboljeg mladog vizualnog umjetnika u Hrvatskoj. Od 2012. do 2014. radi kao asistent u Matthew Barney Studiju New York. Organizirao je i kurirao izložbe i performance programe ‘The Crew’ i ‘The Crew 2’ na kojima su se predstvaljali umjetnici iz Matthew Barney studija. Između ostalih izložbi izlagao je u: Anthology Film Archives, New York. ISCP/ International Studio and Curatorial Practice New York, The Kitchen New York, Moscow Biennale of Contemporary Art, Kunstlerhouse Vienna, Parallel Vienna, Alanica Vladikavkaz. Croatia La Voici Pariz. Galerie Uquam Quebec. MSU Zagreb, MMSU Rijeka, Institut za Suvremenu Umjetnost Zagreb, Bela Foundacione Milano, Galeria La Esmeralda Mexico City, Biennale de Mediterranean Thesaloniki, Art Rotterdam 2016. Ove godine predstavio je svoj rad na Venecijanskom bijenalu arhitekture pri Hrvaskom paviljonu na izložbi ‘We need it – we do it’.

S. C.


we need it-we do it - to trebamo-to radimo
Arhitekti vladaju Venecijom
Tagged: , , , , , , , ,