Mathias Énard: Špijun iz mog romana nije poput Jamesa Bonda

Predstavljajući svoj roman ‘Zona’ (Fraktura, 2014.), koji su ugledni svjetski kritičari proglasili jednim od istinski originalnih knjiga posljednjeg desetljeća, francuski pisac Mathias Énard gostovao je u četvrtak na Festivalu svjetske književnosti u Zagrebu.

Mathias Énard‘Za priču o špijunu Francisu Servainu Mirkoviću inspirirao me je moj stvarni prijatelj, čija je majka Hrvatica a otac Francuz, i koji se dvije godine borio u Domovinskom ratu. On je prvi pročitao ‘Zonu’ i nije bio sasvim zadovoljan onime što sam dodao u taj lik te nije želio da njegovo ime spomenem u zahvali’, kazao je književnik Mathias Énard u razgovoru s Goranom Ferčecom na tribini ‘Razotkrivanje’, održanoj u sklopu Festivala svjetske književnosti.

Kako je u romanu riječ o špijunu koji svoju karijeru nastoji okončati tako što sjeda na vlak i otputuje u Rim s kovčežićem punim tajnih dokumenata koje namjerava prodati Vatikanu, a zatim i preuzeti novi identitet, Énard je, pripremajući se za pisanje, upoznavao ljude koji su učili arapski i perzijski te postajali špijuni, odnosno radili su ili rade kao visoki državni dužnosnici. ‘Postoji i ona romantična strana koju, dakako, gledamo u filmovima o Jamesu Bondu’, rekao je francuski književnik.

Énard je sa svojim čitateljima podijelio i neke anegdote vezane uz ljude s kojima je razgovarao. ‘Pisanje ovakvih knjiga vodi vas do ljudi koji baš i nisu preporučljivi za društvo, odnosno da u njihovu društvu budete viđeni, a jedan od takvih je i Bolivijac Eudardo Rosza Flores koji je 2009. ubijen u hotelu u Santa Cruzu zbog sumnji da je planirao atentat na bolivijskog predsjednika Eva Moralesa’, kazao je Énard.

Roman ‘Zona’, koji je na hrvatski prevela Ivana Šojat Kuči, svojio je nekoliko prestižnih francuskih i međunarodnih književnih nagrada.

Posljednjeg dana Svjetskog književnog festivala na tribini ‘Razotkrivanje’ u 19 sati gostuje njemačka spisateljica Anna Katharina Fröhlich s kojom će razgovarati Milana Vuković Runjić, a u 21 sat u Dvoranu Müller Kina Europa stiže i finski pisac koji piše na švedskom, Kjell Westö, uz moderiranje Seida Serdarevića.

Renata Cisar / Foto: Fraktura


Pročitajte još: Lawrence Norfolk: Od perača posuđa do pisca povijesnih romana María Dueñas: Nisam imala iluziju da ću postati spisateljica , Francesca Melandri otvorila 2. Festival svjetske književnosti


 

Tagged: , , , , , , , , , , ,