Matija Dedić oduševio na sceni Amadeo

Koncertom našeg ponajboljeg pijanista Matije Dedića, na zagrebačkoj sceni Amadeo, na najbolji je način predstavljena sjajna diskografska priča albuma ‘Matija svira Arsena’ koja objedinjuje tri izdanja – CD, LP i DVD.Matija Dedić-Scena AmadeoCD ‘Matija svira Arsena’ Croatia Records je objavila lani u studenom. Vrhunsko glazbeno djelo nastalo u posebno emotivnom trenutku, na vrhuncu Matijine pijanističke vještine i u prekrasnom prostoru Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, prepoznato je od strane glazbenih znalaca, ali i publike. Već dugo niti jedno jazz izdanje nije izazvalo toliko zanimanje javnosti. Album ‘Matija svira Arsena’ osvojio je čak pet Porina, proglašen je najboljim albumom prošle godine, a na vrhu top liste najprodavanijih izdanja nalazio se čak punih 16 tjedana.

Nakon šest mjeseci album je objavljen i na vinilu koji je izrađen u londonskom The Vinyl Factoryju, a rezan u glasovitom Abbey Roadu u Londonu. Dvanaest Arsenovih legendarnih skladbi i Matijin vrhunski pijanizam u kojem je objedinio sve svoje pijanističke, harmonijske i konceptualne želje pri čemu je sačuvao Arsenovu prepoznatljivost, osobna su Matijina posveta ocu Arsenu Dediću.

Njegove osebujne izvedbe Arsenovih poznatih tema potpuno su očarale publiku u rasprodanom Zagrebačkom kazalištu mladih, a upravo taj koncert održan u ožujku zabilježen je kamerom i objavljen na DVD-u ‘Matija svira Arsena – live in ZKM’. Osim snimke koncerta, najnovije DVD izdanje sadrži kao bonus intervju s Matijom Dedićem.

Upravo je ovo izdanje na najbolji mogući način predstavljeno publici, na pozornici uz Arsenove skladbe i Matijinu magičnost u izvođenju. Matija Dedić tri se puta vraćao na bis! Njegova bravuroznost koju uvijek iznova pokazuje na svojim koncertima i neusporediv opus skladbi koje nam je Arsen Dedić ostavio u nasljeđe, pokazatelj su njihova velikog značenja za hrvatsku glazbu.

C. R.


Zoran Predin
Zoran Predin i Matija Dedić: Gdje poljupci krote lava
Tagged: , , , , , , , , , , , ,