Matko Trebotić: Svjetlo i tama Mediterana

U petak, 19. svibnja (19 sati) u Oris Kući arhitekture u Zagrebu otvara se izložba ‘Svjetlost i tama Mediterana’, uz prisustvo autora, arhitekta Matka Trebotića.Godine 1964. arhitekt i vizualni umjetnik Matko Trebotić, tada na početku svoje karijere, gradi svoje prvo i jedino samostalno arhitektonsko ostvarenje – modernistički restoran u Milni na Braču. Niski, prostrani i jednostavni geometrijski interijer okružen otvorenim trijemom i nošen vitkim stupovima godinama je pružao predah brojim turistima i mještanima od jakog ljetnog sunca, kada je taj prostor kapaciteta do petsto mjesta živio punim plućima.

Više od pedeset godina kasnije, ista lokacija, ali potpuno drugačija slika. Napušteni i oronuli prostor ukrašen divljim grafitima sa suvremenim političkim porukama još je jedna u nizu simptomatskih sudbina modernističkog nasljeđa. Trebotićeva reakcija na povijest projekta uprizoruje se u multimedijalnoj izložbi u kojoj se isprepliću fotografije prostora nekad i danas, s novom slikarskom serijom u kojoj Trebotić istražuje negativni i pozitivni potencijal mediteranske kulture u kojoj je rođen, uz pročišćeni tlocrt restorana u umanjenoj verziji postavljen na pod galerije Oris Kuće arhitekture. Raznoliki se motivi isprepliću pred posjetiteljem, na kojemu je da iščita poruku koja proizlazi iz rasporeda izložene instalacije.Matko Trebotić rođen je u Milni na Braču. Završio je splitsku Klasičnu gimnaziju, a 1961. diplomirao na beogradskom arhitektonskom fakultetu. Tijekom 1971. i 1972. pohađa poznatu Folkwangschule u Essenu, kao meisterschüler, kod profesora Hermana Schardta. Od 1970. počinje intenzivno izlagati diljem Europe i svijeta, gdje ostvaruje više od stotinu samostalnih i preko tri stotine skupnih izložbi.

Kao slikar, Trebotić je pronašao slikovnu formulu kojom je, na kreativan i slikarski vrstan način, uspio povezati lokalno i globalno, izraz baštine prevesti na univerzalni jezik, a domaću pasatističku viziju osuvremeniti. Njegov opus posjeduje stilsku, ikonografsku te izražajnu zaokruženost i prepoznatljivost. O njegovu je djelu tiskano pet monografija, a djela mu se nalaze u mnogim domaćim i stranim zbirkama i muzejima. Autor je djela pod nazivom ‘Jadranski poliptih’ (svečani zastori za kazališta u Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Šibeniku).

K. A.


Monografija i izložba Matka Trebotića


Tagged: , , , , , , , , , , ,