Mentalni sklop: Atelier Dabac

U zagrebačkoj galeriji Kranjčar otvorena je izložba ‘Atelier Dabac’, osma iz ciklusa ‘Mentalni sklop’ koju su predstavili kustos Mladen Lučić s autorima Perom Dabcem i Enesom Midžićem.
Enes Midžić, Zlatko Kranjčar, Elvira Kranjčar, Mladen Lučić i Pero Dabac Riječ je o ciklusu izložbi suvremenih hrvatskih umjetnika koje problematiziraju odnos mentora i sljedbenika. Pod pojmom mentor prvenstveno se misli na osobu koja je svojim djelovanjem ili dijelom svog opusa umjetnička ili životna inspiracija mlađem autoru koji barem jednim djelom stvara pod duhovnom aurom ili nadahnućem svog trenutnog ili stalnog uzora, prvenstveno stoga što ih pokreću približno identične ideje i duhovna nadgradnja umjetničkog djelovanja.

Izložba ‘Atelier Dabac’ na izvjestan bi način predstavljala krunu takvog razmišljanja, jer osim što je Tošo Dabac u svom ateljeu podučavao djelom i rječju svoje učenike (Petar Dabac, Marija Braut i Enes Midžić), taj je atelje tijekom 1960-tih godina bio okupljalište kulturnih i umjetničkih djelatnika. Postao je pravim žarištem zagrebačkih kulturnih zbivanja identičnog avangardnog razmišljanja, dakle mentalni rasadnik onog što je obilježilo kulturnu scenu Zagreba kada je ona možda bila najsnažnija i kada je neizbrisivo utisnula ime Zagreba u svjetski kulturni atlas.

Uz fotografije doajena hrvatske fotografije Toše Dabca na izložbi će biti prikazani i radovi njegovih učenika Marije Braut, Enesa Midžića i Pere Dabca, nastali u vrijeme djelovanja Ateliera Dabac, ali i s njihovim recentnim ostvarenjima. Niz portreta umjetnika i kulturnih djelatnika onog vremena, a koji su se u Ilici 17 okupljali i nakon Tošine smrti, kada je atelje i galeriju vodio njegov nećak Pero, viđeni kroz objektive svih navedenih fotografa, svjedoči o specifičnosti i mentalnoj energiji jednog neformalnog okupljališta. Ono je desetljećima emeniralo avangardne ideje te aktivno sudjelovalo u formiranju ne samo zagrebačke, već i kulturne scene ovog djela Europe.

I. K.


Alem Korkut i Mladen Lučić
Mentalni sklop: Alem Korkut i Ivan Kožarić

Tagged: , , , , , , , , , , ,