Mentalni sklop: Marko Vojnić i Julije Knifer

U zagrebačkoj galeriji Kranjčar otvorena je druga po redu izložba iz ciklusa ‘Mentalni sklop’ koja predstavlja novi umjetnički par: Marka Vojnića kao sljedbenika i Julija Knifera kao mentora.
Mentalni sklop-Mladen Lucić, Marko Vojnić i Vanja BabićPrije sedam godina Marko Vojnić izlagao je u zagrebačkoj Galeriji Nova i izložio rad koji je bio svojevrsna posveta Kniferu. Vojnić je naslikao (citirao) jedan raniji Kniferov meandar iz 1960-ih, a preko puta slobodno je interpretirao Kniferovu geometrijsku maniru koja je neposredno prethodila i bila indikatorom nastanku meandra. Radilo se o četiri crna vertikalna pravokutnika, kompoziciono identična logotipu kultne los angeleske punk grupe Black Flag, kojeg je dizajnirao njihov tadašnji basist i likovni umjetnik Raymond Pettibon. Premda vjerojatno nije za Knifera nikada čuo, a kamoli vidio njegov rad, Pettibon je manirom ranog i već tada specifičnog Julijeva likovnog izraza, izradio svojevrsnu minimalističko – redukcionističku inačicu bar coda te nesvjesno smjestio Kniferov znak u kontekst punk pobune protiv konzumerizma.

Julije Knifer sigurno je o potrošačkom društvu imao identične stavove kao i punkeri, samo što to nije provodio glasnoćom, žestokim rifovima i verbalnim eskapizmom, već svojevrsnom izoliranom meditacijom i metafizičkim jezikom likovnosti što ga je svrstalo u jednog od giganta kontemplativne umjetničke misli. Marko Vojnić, koristeći dva citata na izvjestan je način spojio ono što izgleda nespojivo: punk i meditaciju.

O samoj povezanosti Marka Vojnića i Julija Knifera publika je mogla saznati iz ugodnog, uvodnog razgovora kustosa Mladena Lucića i ‘sljedbenika’ Marka Vojnića.

Marko Vojnić rođen je 30. srpnja 1980. u Puli, gdje je završio Školu za primjenjenu umjetnost i dizajn 1998. godine. 2003. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao 2007. godine u klasi prof. Ante Rašića, a 2008. upisuje poslijediplomski doktorski studij pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Vanjski je suradnik u zvanju asistenta na nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu.

Julije Knifer (Osijek, 23. travnja 1924. – Pariz, 7. prosinca 2004.). Jedan je od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća. Knifer je studirao slikarstvo početkom 1950-ih na zagrebačkoj Likovnoj akademiji, da bi kasnije bio jedan od osnivača i istaknuti član grupe Gorgona koja je u Zagrebu djelovala od 1959. do 1966. kao važniji segment novije hrvatske umjetnosti. Godine 1961. sudjeluje na prvoj izložbi ‘Novih tendencija’ u Zagrebu kao pripadnik toga pokreta, a 1970-ih već sudjeluje na bijenalima u Sao Paulu i Veneciji. Osnovni i prepoznatljiv motiv Kniferove umjetnosti je od 1960-ih meandar, izveden u bezbroj varijanti i u različitim tehnikama – od olovke do ulja na platnu, kolaža i murala.

H. R.


Pročitajte još: Galerija Kranjčar: Ciklus izložbi Mentor – sljedbenik , Zavirite u Mentalni sklop suvremenih hrvatskih umjetnika


 

 

Tagged: , , , , , , , , , , , ,