Mentalni sklop: Otac i sin Posavec

U zagrebačkoj galeriji Kranjčar otvorena je treća po redu izložba iz ciklusa ‘Mentalni sklop’, koja predstavlja novi umjetnički par: Pavel Posavec kao sljedbenik te Ivan Posavec kao mentor.1-Ivan i Pavel Posavec-izložbaOvaj fotografski par povezala je činjenica da je riječ o ocu i sinu. Očekivalo bi se da takvu vezu prati i umjetnička sličnost, prisutna u mnoštvu srodnih konstelacija. Sinovi se nerijetko doimlju malenima pod bremenom ‘velikih’ očeva, pa se najsretnijima čine oni koji su u stanju spretno slijediti utabanu stazu. Pavel Posavec odabrao je tegobnije putovanje. Sin koji odabire vlastiti put bit će konačno nagrađen prizorima i iskustvima koja će moći nazvati svojima.

Postavlja se pitanje gdje se onda krije mentorsko-sljedbenički odnos u slučaju Posavec-Posavec? Roditelji su naši najsnažniji formativni elementi. Otac je vječni mentor. Nema bijega od te bolne veze. Zanimljive su, međutim, metode kojima se nastoji umaći i koliko su svjetovi sinova različiti od svjetova očeva. Za pretpostaviti je da je Ivan sina ponio kroz svoj svijet, svijet u kojem su se slike života vrtjele ‘sto na sat’. Nije čudo da je izloženost takvim senzacijama stvorila fotografa. Pavel je, međutim, odbio očevo mentorstvo, a Ivan mu se obazrivo sklonio s puta.

O samoj povezanosti oca i sina publika je mogla saznati iz ugodnog, uvodnog razgovora kustosice izložbe Leile Mehulić i ‘mentora’ Ivana Posavca.

2-Ivan i Pavel PosavecIvan Posavec rođen je 1951. u Dužici kraj Siska. Godine 1969. upisuje Veterinarski fakultet u Zagrebu, koji prekida kao apsolvent 1974. s odlukom da se posveti fotografiji. Godine 1980. diplomira na Odsjeku za filmsko snimanje Akademije za kazalište, film i televiziju, u klasi prof. Nikole Tanhofera. Četiri godine kasnije magistira fotografiju na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dragoljuba Kažića. Radove mu otkupljuju Muzej suvremene umjetnosti i Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu, te Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Galerija umjetnina Split. Dobitnik je Nagrade Tošo Dabac (1992.), Nagrade Grada Zagreba (2003.) i još pedesetak drugih nagrada. Godine 1979. osnovao je Grupu MO s fotografom Mijom Vesovićem. Trideset godina bavi se novinskom fotografijom. Član je ULUPUH-a.

Pavel Posavec rođen je 1986. u Zagrebu. Fotografijom se počinje baviti u srednjoškolskim danima. Godine 2005. upisuje Studij snimanja Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Nakon stjecanja BA diplome 2008., održava prvu samostalnu izložbu kao dio ciklusa ‘First Shot’. Godine 2014. završava magisterij na Studiju snimanja Akademije dramskih umjetnosti.

H. R. / Foto: Juraj Vuglač


Pročitajte još: Galerija Kranjčar: Ciklus izložbi Mentor – sljedbenik , Zavirite u Mentalni sklop suvremenih hrvatskih umjetnika , Mentalni sklop: Marko Vojnić i Julije Knifer


 

Tagged: , , , , , , , , , , , ,