Mercedes Bratoš: Tapete iz harema

Izložba slikarice Mercedeš Bratoš pod nazivom ‘Tapete iz harema’ bit će svečano otvorena u petak, 22. siječnja (20 sati) u zagrebačkoj galeriji Zvonimir, a možete je pogledati do 5. veljače.

Mercedes Bratoš-Tapete iz haremaNove slike Mercedes Bratoš iz Ciklusa ‘Tapete iz harema’ vratile su mi vjeru u čistu žensku radost postojanja, stvaranja, pa čak i stvaranja pod cijenu podčinjenosti muškarcima. Njezine slike su poput slavujevog pjeva u kavezu. Kao da je uspjela spojiti nespojivo na svojim platnima – sliku i glazbu. Pa da, te slike me podsjećaju na sofisticiranije glazbene čestitke koje su nam nekad slale naše imućnije bake. Opet je Mercedes Bratoš uspjela spojiti moderno i tradicionalno. Postaviti vorholovski razigrane tapete u harem. Harem na kakav sve više podsjeća i ovo naše društvo u kojem žena uz svoj vlastiti poziv ili posao mora kuhati, brinuti se za djecu. I u kojem joj za utjehu ostaje jedino da nad kipućim loncem glasno veselo pjeva i po pločicama zamagljenim od jušne pare kažiprstom slika sve ono što joj nedostaje: poljupci, romantična ljubav, zabava i… sve vezano uz to.

Svim tim slikama Bratoš je suprotstavila razornu instalaciju koja pomalo doziva u sjećanje roman ‘Dvanaest stolica’ Iljfa i Petrova. Na svakoj stolici nalazimo po jedan predmet koji predstavlja blago iz povijesti. Blago koje poput krezubog ostarjelog Kazanove nezainteresirano kunja na stolici optočenoj plejbojevim zečicama.

Pavle Svirac

Tagged: , , , , , , , ,