Michael Haneke: Sretan kraj u kinima

Svi koji imalo prate art film, ime Michaela Hanekea ne treba pretjerano predstavljati. Također, svima onima koji su do sada pogledali barem jedan njegov film, ne treba posebno naglašavati da kada se radi o Hanekeu naslov filma ‘Sretan kraj’ može označiti isključivo metaforu i/ili paradoks.Nakon pet godina (najduže razdoblje tijekom kojeg nije snimio niti jedan film), najveći austrijski i jedan od najvećih europskih redatelja današnjice Michael Haneke vraća se na velika platna svojim novim uratkom koji je ove godine prikazan na filmskim festivalima u Münchenu i Sydneyu i na onom najpoznatijem – Cannesu, gdje se nalazio u glavnoj konkurenciji.

U njegovu novom filmu u glavnim ulogama se pojavljuju Hanekeovi sada već stalni suradnici – prekrasna Isabelle Huppert i Jean-Louis Trintignant (francuski glumac u mirovini još od 2003. godine, ali koji iz nje izlazi isključivo za nastup u Hanekeovim filmovima). Iako se do tada već etablirao kao kvalitetan redatelj, Haneke je svjetsku slavu stekao 2005. godine režijom kontroverznog filma ‘Skriveno’. Godine 2009. publiku i kritiku doslovno baca u delirij remek djelom ‘Bijela vrpca’ s kojim pobjeđuje u Cannesu, a 2012. godine ostvaruje još veći uspjeh s fantastičnom dramom ‘Ljubav’, koja mu osim druge Zlatne palme donosi i nominacije za Oscara u kategoriji najboljeg redatelja i scenarija.

Najnoviji Hanekeov film drama je čija se priča vrti oko imućne obitelji Laurent koja vodi uspješnu građevinsku kompaniju, a osnovao ju je sada već senilan George (Trintignant) koji se još uvijek smatra glavom obitelji. Posao vodi njegova hladna kćerka Anne (Huppert), koja lagano gubi strpljenje sa svojim odraslim, ali nemarnim sinom Pierreom (Franz Rogowski). Annin brat Thomas (Mathieu Kassovitz) većinu svog vremena provodi brinući se za svoje poslove i žonglirajući s ljubavnim aferama, dok njegova otuđena 13-godišnja kćerka Eve (Frantine Harduin) gleda s gađenjem na sve te nezadovoljne ljude oko sebe.

Zanimljivo je za spomenuti da je ovo drugi film nakon ‘Ljubavi’ u kojem glumci Huppert i Trintignant glume oca i kćer. Također, upravo je ‘Sretan kraj’ izabran za austrijskog kandidata za najbolji strani film na predstojećoj dodjeli prestižne nagrade Oscar. Stranoj kritici i festivalskoj publici film se već svidio, a hoće li se svidjeti i nama provjerit ćemo od ovoga četvrtka, 7. prosinca, kada film stiže u kina.

S. R.

Tagged: , , , , , , ,