Midsummer Scene festival: Shakespeareova ljubavna čarolija

Ljubavna drama Shakespearea ‘Na tri kralja ili kako hoćete’, premijerno izvedena na Midsummer Scene festivalu, oduševila je dubrovački Lovrijenac. Nadahnuti povijesnim ambijentom, tik uz Iliriju – Jadransko more, glumačka podjela predvođena sjajnom Helen Millar i Jasonom Eddyem dva je sata zabavljala prepuno gledalište, koje je najavilo ovogodišnji uspjeh jedinog hrvatskog kazališnog festivala na engleskom jeziku.
Midsummer Scene festival-Na tri kralja‘Zaista sam uživala u predstavi. Ambijent Lovrijenca, sjajna izvedba te ovakva incijativa su ono što treba Hrvatskoj. Ponuditi našim gostima kulturni sadržaj na engleskom jeziku pravi je pogodak!’ – izjavila je oduševljena glumica Nataša Dangubić, koja inače glumi u hrvatskoj izvedbi istog komada.

Drugo izdanje festivala koji se izvodi na engleskom jeziku zahtijevalo je mjesece pripreme. Uz audiciju i naporne probe održane u Londonu, poseban izazov za redateljicu Helen Tenninson bio je postaviti predstavu na povijesnoj tvrđavi Lovrijenac. Realističan ambijent uz svjetlosne i zvučne efekte dočarao je vrijeme nastanka predstave. Zanimljivi zapleti, ljubav koja ne poznaje granice i ljubavno ludilo propituje i daje odgovore koji nas na kraju predstave ostavljaju radosne i nasmijane. Redateljica Helen Tenninson oduševljeno je komentirala premijeru: ‘Divno iskustvo koje ćemo cijela postava i ja dugo pamtiti. Iako je predstava izvedena na engleskom, reakcije publike bile su zadivljujuće i dale nam poticaj da u idućim danima budemo još bolji. Tematika ljubavi svima je bliska i svi se prepoznajemo u njoj, tako da vjerujem kako je upravo ova predstava najbolji izbor za drugo izdanje ovog sjajnog festivala!’

Midsummer Scene festival održava se od 20. lipnja do 4. srpnja na tvrđavi Lovrijenac, a u slučaju kiše u kazalištu Marina Držića. Osmeročlanu postavu predvodi Hrvat s engleskom adresom Filip Krenus, Emma Fenney je u ulozi Marie, Helen Millar u ulozi Olivie, Helen Watkinson u ulozi Viole, kapetana i druge igra Tom Michael Blyth, James Burton u ulozi je Curia i svećenika, Jason Eddy igra Orsinia, a George Olivier je u čak tri uloge: Valentina, Feste i Sebastiana.

Posebnost ovogodišnjeg Midsummer Scene festivala je i gostovanje Dubrovačkog simfonijskog orkestra koji će u subotu, 27. lipnja, na Lovrijencu proslaviti 90 godina uspješnog rada. Te će večeri izvesti brojne popularne hitove poput onih filmskih iz ‘Titanica’, ‘Igre prijestolja’ i drugih.

T. D.


Midsummer scene
Dubrovnik: Britanski glumci na Midsummer Scene
Tagged: , , , , , , , , , , ,