Milan Trenc: Izložba ilustracija – Politika

Otvorenje izložbe Milana Trenca pod nazivom ‘Politika’ bit će upriličeno u četvrtak, 28. siječnja (19 sati) u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.
Milan Trenc-izložba PolitikaOva izložba međunarodno renomiranog stripaša, ilustratora, scenarista i redatelja Milana Trenca, autora slikovnice ‘Noć u muzeju’, po kojoj je snimljen istoimeni filmski serijal, predstavlja u novom svjetlu. Koncipirana je kao multimedijalni događaj koji će predstaviti recentne autorove ilustracije iz tjednika Globus, subotnjeg priloga Večernjeg lista Obzor i The New York Timesa, kao i izbor animiranih filmova, TV emisija i kazališnih režija.

Izložba daje uvid u autorovo stvaralaštvo nakon povratka u Hrvatsku iz New Yorka, gdje je osim uspjeha i ekranizacije ilustrirane knjige za djecu ‘The Night at the Museum’, ugled stekao prvenstveno kao ilustrator The New York Timesa, Fortune Magazina, Timea i drugih američkih tiskovina.

Milan Trenc-Srp i čekić_GlobusOkosnicu izložbe čine političke ilustracije objavljene u domaćem tisku kroz proteklih pet godina, koje u tehnici izvedbe variraju od crteža do digitalnih fotomontaža u cijeloj paleti različitih prijelaznih oblika što je karakteristično za Trencov fluidan odnos prema medijima. U drugom dijelu izložbe bit će predstavljeni nagrađivani animirani filmovi ‘Slonić ide u vrtić’ (2008.) i ‘Samoća’ (2010.), zatim igrano-animirana TV serija ‘Šareni vremeplov’ (HRT, 2013.) i kazališna predstava ‘Emil i detektivi’ (ZKM, 2015.). Postav izložbe naglašava poveznice u načinu razmišljanja koje ujedinjuju raznorodne medijske horizonte problematizirajući pitanje međuodnosa medija, tehnike, manire, kompozicije, proporcije, palete i svjetonazora kao ultimativne poveznice jednog autorskog izraza. Odabir naslova izložbe je višeznačan – temeljno proizlazi iz društveno-političkog konteksta novinskog medija, ali se u širem smislu odnosi i na metodu – izbora, mišljenja i djelovanja – neizbježnu u autorskom činu prikazivanja.

Kustosica izložbe je Jasmina Fučkan, koja s Markom Grčićem potpisuje i tekst kataloga.

F. S.


CUP-Štef Bartolić
CUP: Crtići u Primijenjenoj
Tagged: , , , , , , , , , , ,