Milijarder Hasso donirao Monetove slike

Četiri rijetko viđena djela francuskog impresionista Claudea Moneta prebačena su iz privatne zbirke u Muzej Berberini u njemačkom Potsdamu temeljem ugovora o trajnom najmu.Muzej Barberini  buduće će imati četiri slike francuskog impresionista Claudea Moneta koje su dugo bile u privatnim zbirkama. Osnivač muzeja, mecena umjetnosti i softverski milijarder Hasso Plattner dao je djela Berberiniju u trajni najam.

Slike ‘Jezero u snijegu’ iz 1874.-75., ‘Sferično stablo’ u Argenteuilu iz 1876., ‘Jabuka’ iz 1879. i ‘Parlament. Zalazak sunca’ iz 1901.-03. do sada su iznimno rijetko bili dostupni javnosti, priopćio je muzej.

‘Činjenica da je vrijedno djelo kao što je Parlament. Zalazak sunca posljednji put bilo izloženo prije gotovo 50 godina, pokazuje važnost ove akvizicije Muzeja Barberini’, rekla je ravnateljica muzeja Ortrud Westheider.

Djelo iz serije ‘Zgrade parlamenta’ posljednji je put bilo izloženo 1976. godine. Četiri nove slike također nude nove uvide istraživačima impresionizma, dodala je Westheider. U početku će biti izložene u zasebnoj prostoriji, a kasnije u tematskim prostorijama zbirke.

U muzeju će do 25. rujna biti postavljena izložba ‘Forma slobode’ s gotovo 100 radova 52 umjetnika. Radovi ilustriraju dijalog između apstraktnog ekspresionizma u SAD-u i neformalnog slikarstva u zapadnoj Europi od sredine 1940-ih do kraja Hladnog rata.

Klaus Peters /Foto: Soeren Stache/dpa