Mimara: Putevima bokeljskih Hrvata

Zagreb je domaćin jedinstvenoj izložbi ‘Putevima bokeljskih Hrvata’, koju je otvorio Mate Granić, izaslanik predsjednice, a okupljenima su se obratili Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Tomislav Brguljan, predsjednik Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Rijeka.

Djela umjetnika koja na svoj način prikazuju život na ovim prostorima razgledali su Tomislav Madžar, posebni savjetnik predsjednice za zdravlje i sport; Boro Vučinić, veleposlanik Crne Gore Boro Vučinić; Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture; Josip Bilaver, pomoćnik ministra pomorstva, mora i infrastrukture; Marija Maja Ćatović, zastupnica u skupštini Crne Gore; Eva Brunović, viša stručna savjetnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba; Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i Milan Bošnjak, savjetnik državnog tajnika za iseljene Hrvate.

Boka kotorska jedan je od najljepših zaljeva na Jadranu. To je prostor gdje se susreću Balkan i Mediteran, a taj sudar kultura i jedinstvena ljepota ostavljaju neizbrisiv trag na ljude koji u njoj žive. Hrvatska kulturna publika ima priliku upoznati bokeljske ljepote i životnu svakodnevicu kroz oči tamošnjih umjetnika Tanje Nikolić i Slobodana Bobe Slovinića u okviru ove izložbe koja se održava u Muzeju Mimara od 6. do 16. studenog.

Atrakcija na otvaranju izložbe bili su članovi bratovštine u odorama Bokeljske mornarice. Nakon razgledavanja umjetničkih djela, posjetitelji su imali priliku premijerno pogledati dokumentarni film o koncertu ansambla Lado u Tivtu koji se u sklopu projekta ‘Putevima bokeljskih Hrvata’ održao ovog proljeća.

‘Čekanja’ je naziv ciklusa fotografija autorice Tanje Nikolić. Čekanje ovdje označuje pasivno, trpno stanje koje je u namijenjeno ženama na ovim prostorima. Ženi je suđeno da čeka nekog muškarca – muža, brata, sina, oca. Fotografije prikazuju samu umjetnicu u različitim ulogama u kojima čeka povratak svog muškarca, ali zapravo čeka sreću, nadu, dodir, ljubav, promjenu. Ove snažne fotografije nisu kritika društvenog statusa žena već ostavljaju prostor za diskusiju. Ciklus je predstavljen kroz pet priča: Epska, Zavjet, Obećanje, Čekati danas i Košmar.

Slobodan Bobo Slovinić kroz više od 60 godina rada prošao je kroz 20 ciklusa, od kojih su najznačajniji Le Corps i Mediteranski horizonti, koje predstavlja u Zagrebu. Ciklusi su posvećeni ljudskom tijelu i pejzažu, a na njegovim djelima oni su često isprepleteni, simbolizirajući neraskidivu vezu između čovjeka i njegovog zavičaja. Njegove radove obilježava eksplicitan figurativni sadržaj i apstraktni likovni jezik, obilježen ponajprije snažnim crtežom i čvrstom arhitektonikom ploha.

Izložba ‘Putevima bokeljskih Hrvata’ dio je istoimenog, kulturno-edukativnog projekta koji ima za cilj očuvanje kulturne baštine bokeljskih Hrvata te potaknuti bolju kulturnu razmjenu između Hrvatske i Crne Gore. Projekt se održava pod supokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

S.C. / Foto: Ines Stipetić


Tagged: , , , , , , , , , ,