Mimikrija Marte Tute u Garaži Kamba

U četvrtak, 25. travnja (20 sati) u Garaži Kamba (dvorište Ilice 37, Zagreb) otvorit će se samostalna izložba slikarice Marte Tute pod nazivom ‘Mimikrija’.
Gledajući u planine ispresijecane svjetlosnim pjegama i kruženjima tamnih sjena teško je razaznati promatra li se istovremeno kroz točke i crnilo neko rožnato biće koje izvire iz kamenjara i pukotina. Mimikrijom se naziva prirođeno, evolucijom određeno svojstvo zvijeri i bilja za prilagodbu spektru životnih staništa. Biti neprimjetan u travi, na kamenu, u busenu žive i mesnate vegetacije negdje znači biti sposoban živjeti.

‘Mimikrijom’ Marta Tuta postavlja pitanja što je uistinu bitno promatrati i na koji način ljudsko biće doživljava samog sebe kao pojedinca u cjelini u kojoj živi kroz titraje koji nastaju i nestaju, zabilježene na papiru. Zelembaći, teksture planinskih gorostasa, crni psi i kloroplasti bića su koja se skrivaju, izlaze i ulaze u rasjekline među točkama i crticama u njezinim snolikim crtežima, koji vode od jednog kraja prema drugome u cjelinu i na taj se način povezuju u titranja jednaka onima u svemiru ili na Zemlji.

Mnogo je situacija koje se odigravaju u stvarnosti i onih koje opstoje u maštovitim sferama, jednako stvarne i jednako snene i sakrivene u tkivima i tkanjima jedne drugih, kao oči koje se skrivaju u krnjim sjenama Velebita, koje promatraju kroz rastere i crne plohe i linija.

(Marija Kamber)

Marta Tuta diplomirala je na odsjeku Likovne kulture Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku slikarstvo. Izlagala je na sedam samostalnih izložbi, od kojih valja izdvojiti ‘Ručanja’ u galeriji PM, ‘Dokumentatori’ u galeriji VN te ‘Guštarenja’ u galeriji Rojc te petnaestak skupnih izložbi u Hrvatskoj i međunarodno. Autorica je nekoliko murala te dviju publikacija, a od 2014. je godine članica HDLU-a.

Garaža Kamba izložbeni je prostor koji od 2017. godine funkcionira kao pop-up galerija s naglaskom na interdisciplinarnoj i ambijentalnoj umjetničkoj produkciji. Program koji se provodi u Kambi usredotočen je na predstavljanje izložbi neklasičnog izložbenog formata i načina izlaganja te umjetničkim praksama baziranim na kontekstu i fizičkoj pojavnosti prostora, kao i neposrednoj komunikaciji s publikom. Projekt je pokrenut s ciljem pružanja podrške umjetnicima u usponu za predstavljanje njihova rada u izvaninstitucionalnim okvirima, kao i djelatnicima u kulturi za implementaciju inovativnih kustoskih praksi i stimulaciju kvalitetne suvremene umjetničke produkcije u jezgri grada.

G. K.


Tagged: , , , , , , , , ,