Miri Gavranu uručena nagrada Dr. Alois Mock

U Saveznom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije u Beču, u dvorani koja nosi njegovo ime, održana je svečana dodjela Europske nagrade Dr. Alois Mock Europapreis 2017.Ovogodišnji dobitnik prestižne Europske nagrade Dr. Alois Mock – Europapreis 2017. je hrvatski književnik i dramatičar Miro Gavran, a Nagradu mu je uručio bivši austrijski vice kancelar i predsjednik Zaklade Europska nagrada Dr. Alois Mock Michael Spindelegger, koji je istaknuo kako je Hrvatski književnik i dramatičar Miro Gavran veličanstveni umjetnik s europskim vrijednostima, a njegova djela odišu tolerancijom i optimizmom za budućnost. Također je istaknuo da je Gavran kulturni veleposlanik s europskim kulturnim vrijednostima koji je Nagradu zasluženo dobio za sveobuhvatni rad.

‘Ova nagrada nije samo priznanje mom književnom i kazališnom radu, nego i potvrda prijateljstva i kulturne povezanosti Austrije i Hrvatske, pa mi je posebno drago što nagradu dobivam na završetku godine koja je bila proglašena Godinom kulture Austrija-Hrvatska. Zahvalan sam gospođi Mariji Seifert iz izdavačke kuće Seifert Verlag iz Beča što je proteklih godina objavila čak četiri moja romana na njemačkom jeziku, zahvalan sam bečkom Teatru Brett što je izveo dvije moje predstave na njemačkom jeziku. Uvjeren sam da književnost i kazalište ovaj svijet mogu učiniti ljepšim i boljim. Uvjeren sam da umjetnost ima moć povezivanja i zbližavanja ljudi i naroda te da književnost nema granica’, istaknuo je književnik i dramatičar Miro Gavran.

Podsjećamo Miro Gavran je najizvođeniji hrvatski dramatičar u Hrvatskoj i inozemstvu. Njegova djela prevedena su na četrdesetak jezika, a po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od tristo kazališnih premjera diljem svijeta. Kod uglednog bečkog izdavača Seifert Verlag, objavio je četiri romana: ‘Zaboravljeni sin’, ‘Judita’, ‘Krstitelj’ i ‘Poncije Pilat’. U Beču je u proteklih dvadesetak godina gostovalo 12 njegovih kazališnih predstava. I ne samo to, radnja njegovih drama ‘Najduži dan Marije Terezije’ i ‘Pacijent doktora Freuda’ događa se upravo u Beču, a u Austriji se djelomično odvija i radnja njegovih romana ‘Kafkin prijatelj’ i ‘Nekoliko ptica i jedno nebo’. svečanoj dodjeli nazočili su mnogi austrijski državni uglednici, ali i udovica dr. Aloisa Mocka – Edith Mock. Dodjelom nagrade Dr. Alois Mock – Europapreis 2017. završena je Godina kulture Austrija-Hrvatska.

Nagrada Dr. Alois Mock-Europapreis dodjeljuje se već 14 godina, a među dosadašnjim dobitnicima ugledni su Europljani: dr. Hans Dietrich Genscher, ministar vanjskih poslova Njemačke; Otto von Habsburg, član Europskog parlamenta; Viviane Reding, povjerenica za pravosuđe Europske komisije; Jose Manuel Barroso, bivši predsjednik Europske komisije… Ove godine Nagrada je dodijeljena osobama koje se u svom radu posebno zalažu za jačanje europskog jedinstva. Jedan od dobitnika je i profesor germanistike na Sveučilištu u Zadru, Tomislav Zelić ,koji je dobio nagradu za izvanredna znanstvena postignuća među kojima se ističe objavljivanje ‘Zbornika radova o Europi’.

I. S. / Foto: Zorana Vukić © www.cro-kultura.com


Tagged: , , , , , , ,