Mišo Hrnjak: Autobiografija Srce od zlata

Mišo Hrnjak, basist najpoznatije postave grupe Azra, u izdanju Menarta objavio je autobiografiju ‘Srce od zlata (priče, ali ne baš za djecu)’. Promocija knjige održat će se 19. svibnja u zagrebačkome Vintage Industrial Baru.Mišo Hrnjak-Srce od zlataAutor u knjizi progovara o odrastanju i sazrijevanju kroz životne priče koje donose sex, drugs and rock and roll u domaćoj inačici, iz prve ruke i bez cenzure. Iskreno i intimno djelo o autorovom djetinjstvu, privatnom životu, slavnim osamdesetima, karijeri u Azri, ali i svemu što je došlo nakon, opisano u pričama o putovanjima, traženju i nalaženju, ljubavi i boli, očaju i sreći. Promocija knjige i koncerti planirani su uskoro i u Sloveniji i Srbiji.

‘Ideja za pisanje ove knjige je sazrijevala više godina. Kada sam se vratio na scenu, mnogi mlađi glazbenici su me pitali mnogo toga, pa sam pričao priče. Ja volim pričati priče. Rekli da to moram zapisati, napisati knjigu. Eto, tako su mi stavili bubu u uho! Period s Azrom, Džonijem i Borisom je bio vrlo intenzivan dio mog života, i jest, obilježio me do danas na mnogo načina. Ali to su bile samo tri i pol godine, od mojih dosadašnjih 55. Knjiga nije o Azri, ali upisao sam mnogo anegdota i doživljaja iz tog perioda, stvari koje znademo samo nas troje. I još mnogo drugih događaja. Na ovaj ili onaj način vezanih uz rock and roll’ prisjetio se Mišo Hrnjak koji je ovo izdanje obogatio i fotografijama iz private arhive.

Poznate su mnoge priče, mitovi i legende o neiscrpnim osamdesetima, Azri, Štuliću i suvremenicima tog doba. No uvijek ima još. Mišo se odlučio prisjetiti i otkriti one interne i manje poznate koje su mu definitivno promijenile život i to pišući djelomično bez interpunkcija, velikih i malih slova, a u jednom od ulomaka kaže:

…novi kvadrat polet studentski list i cijela ta novovalna scena tek je izlazila iz povoja
zove johnny jednog dana da dođem do njega u siget na probu
ima promociju treba mu basist
velim johhny rado ali sviram u tri benda stvarno nemam
kad kaže on aj ne seri miki dofuraj gitaru pa ćemo popričat
a niš ja uzeo svog gibsona pa na autobus do sigeta četiri stanice pa na jedanaesti kat
njegov otac sjedi u dnevnom boravku pogleda me ispod oka i kaže doslovce hmpfh
mala uredna sobica
donijela brižna majka neke kolačiće sok i nestala
johnny s akustarom pjeva svira
bože mili ja začaran
ja trčim za njim na basu na suho ali nema šanse ne mogu ga stići
pa čuj ovo pa pazi sad ovu
pjeva sotto voce sevdalinke makedonske a tek smo načeli njegove
ja sam se i dotad družio s gitaristima ali ovo je bilo nešto posve drugo
on i ja sami jebote ovo se ne može platit mislio sam
johnny ok da ti ne propadne ta promocija pa dok ne nađeš pravog basista
povijest se prepisuje zar ne
imali smo tjedan dana da postavimo pet šest stvari
sutradan smo se našli u maxovoj brvnari na rubu zagreba
tada sam upoznao borisa…

Leiner & Hrnjak bandMišo Hrnjak je aktivan i u Leiner & Hrnjak bandu koji trenutačno priprema nove materijale i pjesme, s raznim izvođačima i autorima. Stalnu postavu čine bivši članovi legendarne Azre, Boris Leiner i Mišo Hrnjak te Miljan Bakić – gitara (ex Vještice, Šoo Mazgon), Domagoj Vorberger iz grupe Korto (glas, gitara), a povremeno im se pridruže i posebni gosti.

Na koncertima izvode odabrane pjesme iz repertoara Azre (‘Balkan’, ‘Užas je naša furka’, ‘Gracija’…), hitove Vještica, Šo!Mazgoona, ali i pjesme s albuma Leiner & Hrnjak band ‘Viša Sila’ (Croatia Records). Objavljivanje tog albuma bila je njihova prva zajednička suradnja nakon punih 28 godina kada su snimali kultni Azrin album ‘Filigranski pločnici’. Bubnjar Boris Leiner i nakon Azre ostao je u glazbi te svirao u grupama Naturalna mistika, Vještice, Haustor te Šo!Mazgoon, a studirajući kiparstvo na akademijama u Zagrebu i Utrechtu, realizirao je i svoju drugu veliku ljubav i talent.

Mišo Hrnjak, nakon izlaska iz grupe Azra 1983. godine i putovanja po Europi, skrasio se u Mađarskoj gdje se nije aktivno bavio glazbom, ali je upravo on inicirao njihovu ponovnu suradnju. Istinska ljubav prema glazbi i prije svega obostrano razumijevanje dvojice prijatelja, rezultiralo je glazbenim uratkom kojeg su nazvali prema jednoj od pjesama s albuma. Uz nekoliko tradicionalnih međimurskih pjesama, autori ostalih pjesama su Arsen Dedić, Srđan Sacher, Mišo Hrnjak, Janko i Jurij Novoselić, Žan Jakopač te Srđan Gulić, dok im se na singlu  ‘Vrela’ priključio i njihov dugogodišnji suradnik Darko Rundek u ulozi back vokala.

M. R.

Tagged: , , , , , , , , ,