Mjesta i ljudi: Hvaljeni dokumentarac u kinima

Agnès Varda francuska je umjetnica čiji se filmovi, fotografije i umjetnička djela uglavnom fokusiraju na dokumentaristički realizam, feminističke teme i komentar društva uz upotrebu jedinstvenog eksperimentalnog stila. Smatra ju se jednom od ključnih figura razvoja francuskog novog vala.Njezin odabir lokacija snimanja i korištenja neprofesionalnih glumaca bili su iznimno nekonvencionalni u kontekstu francuske kinematografije 1950-ih. S druge strane, J.R. je pseudonim za francuskog fotografa i umjetnika čiji pravi identitet još uvijek nije potvrđen. On je osoba koja se vodi filozofijom da je ulica ‘najveća umjetnička galerija na svijetu’. U stilu crtača grafita, J.R. na javnim površinama postavlja svoje velike crno-bijele fotografije, a karijeru je započeo na ulicama Pariza. Njegov rad se bavi temama predanosti, slobode, identiteta i granica.

Upravo se ovo dvoje fascinantnih umjetnika zajedno upustilo u poseban umjetnički projekt – dokumentarni film ‘Mjesta i ljudi’, koji od ovog tjedna stiže u kina. Njih dvoje skupa putuju Francuskom u posebnom kamiončiću opremljenom prenosivom kabinom za fotografiranje i ostalom opremom za print te fotografiraju razne ljude koje upoznaju tijekom putovanja. Puni inspiracije, oni kreiraju posebne velike fotografske murale individualaca, zajednica i mjesta kojima na taj način žele odati počast i priznanje. Putem će ova iskusna kinematografska veteranka i mladi umjetnički idealist uživati u neuobičajenom prijateljstvu dok razgovaraju i razotkrivaju svoje poglede na svijet na sebi jedinstven način.

‘Mjesta i ljudi’ iznimno je cijenjen film koji je na filmskom festivalu u Cannesu dobio nagradu Zlatno oko za najbolji dokumentarac, a također je nominiran i za Oscara u kategoriji najboljeg dokumentarca. Tom nominacijom, Agnès Varda u dobi od 89 godina službeno je postala najstarijom nominiranom osobom u povijesti dodjele ove prestižne filmske nagrade. Osim u Cannesu, film je prikazan na brojnim drugim filmskim festivalima diljem svijeta, uključujući i Toronto (gdje je osvojio nagradu publike), a također je osvojio i nagradu Independent Spirit za najbolji dokumentarni film.

Do danas je film ‘Mjesta i ljudi’ osvojio 33 priznanja i zaradio još 33 nominacije s raznih festivala i dodjela nagrada, a mnoga kritičarska udruženja diljem svijeta gotovo jednoglasno su ga proglasila najboljim dokumentarcem godine. Svakako se radi o filmu koji se nikako ne bi smio propustiti, to više što na popularnoj internetskoj stranici RottenTomatoes do danas ima fascinantnih 99% pozitivnih ocjena i kritika.

S. R.


Tagged: , , , , , , , , ,