Mladi – snaga zajednice: Projekt pomoći sugrađanima

Iza nas je godina puna izazova, ali i brojnih aktivnosti zbog kojih ćemo je pamtiti i po dobrim stvarima. Naime, realiziran je pilot-projekt ‘Mladi – snaga zajednice’ Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i američkog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Riječ je o programu koji potiče mlade ljude da svojim poduzetničkim aktivnostima pokrenu prepoznavanje i rješavanje izazova u lokalnoj zajednici te ih kroz izobrazbu i provedbu odobrenih projekata uči o najrazličitijim aspektima društvenog poduzetništva.

Provedeno je čak 11 projekata, a ovaj program stvara mogućnost da neformalne skupine mladih, u skladu s prioritetima i potrebama u svome gradu ili općini, rade na konkretnim projektima kojima rješavaju neki problem u zajednici. U projekt su se uključili brojni Slavonci, Primorci, Dalmatinci i mladi iz središnje Hrvatske.

Tako su Đakovčani, pod imenom inicijative ‘Hobby lokator’, stvorili aplikaciju koja stanovnicima omogućava pronalaženje svih informacija na jednom mjestu (o događanjima, sportskim aktivnostima, klubovima, udrugama…).

Riječani su odradili čak tri inicijative. U sklopu projekta ‘SEA-Save, Embrace, Achieve’ kupljena je kantica koja skuplja otpad u moru, a održana su i predavanja kako bi se građanima podigla svijest o štetnosti otpada u moru na cjelokupni okoliš. Inicijativa ‘Realiziraj se’ zaslužna je za održavanje radionica i predavanja za studente u cilju njihova pripremanja za izlazak s fakulteta i lakšeg povezivanja s potencijalnim budućim poslodavcima.

U sklopu treće inicijative ‘Mladi vas zovu’ održana je božićna utrka ‘Ho Ho Ho’ putem koje su članovi ove inicijative ukazali na važnost kretanja i fizičke aktivnosti. Također, utrka je bila humanitarna te su svi prihodi donirani udrugama koje skrbe za djecu s teškoćama u razvoju.

Dalmatinci su svoju regiju obilježili s čak pet inicijativa. Postira na Braču organizirala je akcije ‘Mladi za mlade’ i ‘Približimo planine mladima’. Prva je imala zadatak obnoviti i urediti zapušteni školski prostor. Stvoren je kutak za djecu u kojem će provoditi veliki odmor te imati priliku užinu jesti na svježem zraku, dok je druga inicijativa kroz obnovu i proširenje planinarske kuće Gažul, osigurala dodatni prostor za edukativne radionice i druženja na otvorenom za mlade.

Zadrani su pokrenuli ‘Pokret sreće’ te tako kroz održavanje treninga, predavanja i brojnih radionica, starijima i nemoćnima omogućili fizičku aktivnost te izlazak iz postojećih okvira.

‘Otvoreno o sinkroniziranom plivanju’, inicijativa je Splićana koji su kroz održavanje ‘Tjedna sinkroniziranog plivanja’, djeci omogućili upoznati se s tim; održana su im predavanja o plivanju, te su ih time potaknuli na važnost fizičkih aktivnosti na zabavan način. ‘Inicijativom za drugačije darivanje’ Splićani su, pak, u vrijeme Božića održali radionice na kojima su volonteri sami izrađivali rukotvorine koje su kasnije dijelili slučajnim prolaznicima.

Jastrebarsko je svoj obol ovom projektu dalo kroz dvije inicijative. ‘Volonteri za djecu’ bila je akcija tijekom ljetnih mjeseci, i to zbog nedostatka kvalitetnih sadržaja za djecu u to vrijeme. Održane su brojne radionice (slikanje, čitanje, igranje na otvorenom…) koje su omogućile druženje djece školske dobi, ali i njihovo daljnje učenje. Druga inicijativa ‘ZOOM Jastrebarsko’ pokrenula je portal kojim su stanovnicima grada Jastrebarskog omogućili pronalazak svih relevantnih informacija na jednom mjestu.

P. R.


Tagged: , , , , ,