MM Kantina: Nova gurmanska oaza

MM Selekcija, tvrtka koja već 20 godina vrhunskim restoranima plasira visoko kvalitetne prehrambene namirnice, nedavno je u Zagrebu (Ilica 424) otvorila vlastiti restoran MM Kantina.Svakog tjedna u programu ‘Četvrtkom kuha #MMkantina’ predstavljaju novosti iz svoga uvoznog programa spravljene u kuhinji svoga chefa Marija Alilovića, donedavnog chefa restorana Time, koji je zanat pekao u kuhinji paškog Boškinca.

Degustacija je započela s filetima inćuna iz španjolske Cantabrije na grilanoj focacci čiju je slanost laganim kiselinama i lepršavim perlama dopunio šampanjac Extra Brut šampanjac Michel Arnould.

Slijedile su ‘najslađe kozice Mediterana’ Gambero Rosso sa Sicilije u carpaccio izvedbi s koricom limuna te malo soli, papra i maslinova ulja.

Kao dodatak, poslužen je tartar s kozicama, kaparima i kiselim krastavcima te kapljicama maslinova ulja i soka od limuna. Uz to se izbor francuskog bijelog vina Gitton Sancerre 2019, sa svojom naglašenom mineralnošću, pokazao kao pun pogodak.

Potom je došlo na red za pregristi nešto konkretno. Moglo se nastaviti u morskom smjeru, ali znatiželja je ipak povukla na mesnu stranu. Ako vam ponude Kanadski Rib Eye Steak s roštilja na drveni ugljen, uz pečene vrganje i sezonsko povrće, to se jednostavno ne odbija. Srednje pečen, lagano prošarani odrezak od Black Angus goveda bio je naprosto savršen, a kućno vino Mendek selekcija Plavac mali 2009 izvrsna nadopuna slasnim zalogajima. Ovaj nevjerojatni barikirani crnjak s Pelješca za svojih se 11 godina sjajno drži, a mogao bi poživjeti barem još toliko pod uvjetom da ga ostane u podrumu Marija Mendeka, pokretača cijele ove eno-gastronomske priče.

Uz neodoljive kapljice ovog Plavca, navodno s položaja Dingač (što nije posebno istaknuto) moglo bi se i meditirati da nije stigao desert u vidu Čokoladnog moussea s kuhanom kruškom i dodatnom energetskom bombom – crnom čokoladom San Jose iz Ekvadora.

To je označilo kraj divnog druženja za stolom, koje se za ljubitelje hrane i vina nastavlja i u četvrtak, 29. listopada od 19 sati. MM Kantina predstavit će janjetinu hranjenu žitaricama s jedne engleske farme, a ostalih pet sljedova otkrijte sami…

Mustafa Topčagić / Foto: FAMA i MM Selekcija


Tagged: , , , , , , , , , , ,