Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu

Ove jeseni svi putevi vode u novoobnovljeni zagrebački Zoološki vrt.Zoološki vrt ZagrebUspješno se privodi kraju EU projekt ‘Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu – prva faza’ te se pozivaju svi ljubitelji prirode i životinja da posjete zagrebačko Divlje srce grada.

Zoološki vrt grada Zagreba ove jeseni postaje idealna destinacija za cijelu obitelj i cjelodnevne izlete budući da će u spomenutom razdoblju zasjati u novom ruhu, a svojim posjetiteljima ponuditi nove atraktivne sadržaje.

Posjetitelje tako očekuju novi edukativni centar i zgrada restorana, odmorišta i vidikovca te volijera za afričke ptice s biofilterom. Tako će se krunati ždral, čaplja govedarica, abdimova roda i druge afričke ptice u novoj volijeri aktivno uključiti u programe zaštite okoliša budući da će vodu u velikim bazenima čistiti biofilter – biljni pročistač koji će štediti pitku vodu. Ugrožene vrste životinja živjet će i na prostoru projekta ‘Madagaskar’, gdje će se uz pitku vodu prikupljati kišnica u posebnim cisternama. Racionalnom korištenju energije pridonijet će dizalice topline, centralna kotlovnica na pelete, ali i sunčevi kolektori na krovu zgrade novog restorana.

Po završetku projekta u Zoološkom će vrtu novu nastambu dobiti i dalmatinski pelikani, nedavno pristigla vrsta koja je nekada naseljavala i našu morsku obalu, a uređenjem Labuđeg otoka, zoološki će se vrt proširiti na dodatnu površinu po prvi puta nakon 1930. godine.

Osim toga, još je u listopadu prošle godine otvoren novi Istočni ulaz u Divlje srce grada, čime je omogućen kvalitetniji i bolji protok posjetitelja, budući da se smanjuju gužve i povećava kvaliteta usluge, a time i zadovoljstvo posjetitelja. Na ovaj se način Zoološki vrt približio posjetiteljima koji dolaze javnim gradskim prijevozom, na tri do pet minuta od tramvajske stanice, povezujući Ulicu Fakultetsko dobro s Maksimirskom ulicom. Također, posjetitelje očekuje novouređeni okoliš, postavljene su i nove ograde te je završen objekt centralne kotlovnice.

Ukupna vrijednost projekta ‘Modernizacije Zoološkog vrta u Zagrebu – prva faza” iznosi 37.853.343,04 kn, od čega se čak 95%, odnosno 35.960.675,88 kn, financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektom se jača turistički potencijal grada Zagreba kroz povećanje turističkog i edukacijskog potencijala i ponude Zoološkog vrta, uz istovremenu uspostavu učinkovitijeg sustava upravljanja i poslovanja ustanove.

Projekt ‘Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu – prva faza’ započeo je u listopadu 2014. godine te se njegova realizacija očekuje ove jeseni. Modernizacija će građane Zagreba i okolice, ali i posjetitelje, motivirati na učestalije posjete i dulje boravke u zelenoj oazi centra grada. Osim unapređenja kvalitete turističke ponude Zagreba i Zoološkog vrta Zagreb, u cilju je projekta i povećanje broja posjetitelja s dosadašnjih 260.000 na 350.000 godišnje te povećanje broja korisnika edukacije s 18.000 na 24.000 godišnje.

G. T.


Lavići-Zagreb ZOO
Zagreb ZOO: Rođena dva lavića
Tagged: , , , , , ,