Modni vremeplov u osamdesete

U galeriji Bačva, zagrebačkog Doma Hrvatskog društva likovnih umjetnika, u sklopu izložbe ‘Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne’ održana je velika modna revija ‘Avangardna moda osamdesetih’.Modna revija-osamdeseteUzvanici su imali priliku vidjeti modele dizajnera toga vremena kao što su Ante Tonči Vladislavić, Nada Kobali, Nada Došen, Sanja Jelovac Mažuranić, Vladimir Rudinsky, Vesna Muhić, Nenad Roban, Dženisa Pecotić, Branka Donassy, Davor Klarić, Matija Vuica, Katarina Balogh, Linea Exclusive, Oleg Hržić i Rikard Gumzej. Na modnoj pisti sinoć su se tako našli najtraženiji modeli toga vremena, Livija Butuči i Zvončica Vučković.

Snažnim povezivanjem mode s umjetnošću 1980-ih, modi se znatno podiže kulturni rejting. Modi 1980-ih se otvaraju vrata galerija, kazališta, kulturnih centara, klupskih prostora i manifestacija koje ranije nisu ni pomišljale na modne sadržaje i njihove pokazivačke potencijale. Uvijek su moda i stvarnost bili u korelaciji, pa je tako i krajem 1960-ih i 1970-ih godina s rokerskom i hipijevskom modom ispisan jasan odnos mode i društva.

Detaljnije o modi toga vremena napisala je Ana Lendvaj, autorica modnog koncepta izložbe u knjizi ‘Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne’.

H. R. / Foto: Juraj Vuglač


Pročitajte još: Osamdesete su opet u modi


 

Tagged: , , , , , , , , , ,