Moha u Tritonu: Izložba radova Helene Klakočar

U Galeriji Doma hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu otvorena je izložba radova Helene Klakočar.Izložba ‘Moha u Tritonu’ sastoji se od serije crteža i video radova, a autorica će svakodnevno unutar radnog vremena boraviti u prostoru galerije kako bi posjetitelji mogli s njom razgovarati o iskustvima rada na ovom projektu.

‘Moha u Tritonu’ izložba je radnog procesa i završne faze izrade dokumentarne vizualne reportaže. Za potrebu izložbe autorica je intervjuirala posadu broda BŠ – 72 Andrija Mohorovičić koja je u sklopu misije Triton spašavala izbjeglice na Mediteranu u organizaciji Frontexa (Moha je interno skraćeno ime tog broda).

Narativne cjeline opisuju najznačajnije događaje: protokole spašavanja, teškoće, opasnosti, ugodne i neugodne trenutke. Autorica je reportažno zapisivala radnje koje je izvodila posada za vrijeme plovidbe te bilježila i njihovu svakodnevicu.

Razne faze realizacije projekta uključivale su dogovaranje s MORH-om i Frontexom, razgovore s pripadnicima MUP-a, upoznavanje sa stručnom navigacijskom te pomorskom terminologijom. Autorica je na brodu boravila tri puta od čega je jednom sudjelovala u dvodnevnoj plovidbi od Splita do Visa i natrag. Pripadnici čitave posade na vrlo su slikovit način opisivali doživljaje i dinamiku događanja na brodu tijekom tri mjeseca misije sastavljene od tragičnih i potresnih događaja koji su se izmjenjivali s trenucima ponosa zbog uspješno obavljenih akcija. Narativni radovi i skice bit će objavljeni u knjizi pod naslovom ‘Zid Mediteran’.

Izložba se može razgledati do 23. rujna.

T. R.


Tagged: , , , , , ,