Monika Leskovar među laureatima 46. Varaždinskih baroknih večeri

Na prigodnoj svečanosti u varaždinskoj Gradskoj vijećnici proglašeni su laureati 46. Varaždinskih baroknih večeri. Nagrada Ivan Lukačić za najviši izvodilački domet ansambla pripala je izvođačima Muke po Ivanu J. S. Bacha za koncert održan u Varaždinskoj katedrali odnosno članovima Katedralnog zbora Chorus angelicus, Hrvatskog baroknog ansambla i solistima.monika-leskovarTročlani je žiri ocijenio kako je ‘svaka izvedba Muke izuzetan događaj koji okuplja veliki izvođački aparat i zahtijeva nadasve naglašeni glazbenički angažman. Stoga izvedbi Bachove Muke po Ivanu, BWV 245 u okviru 46. Varaždinskih baroknih večeri u varaždinskoj Katedrali pripada posebno mjesto već samom činjenicom njezine realizacije. Međutim, nakon doživljaja te izvedbe koju su osigurale uglavnom hrvatske izvođačke snage, te napose sudjelujući Katedralni zbor Chorus angelicus iz Varaždina koji je utemeljio i vodi dirigent i skladatelj Anđelko Igrec, oduševljenje je još i veće, a najviše priznanje za ostvareno naprosto neophodno’, stoji u objašnjenju žirija. Izvedba Muke po Ivanu bio je i najveći po broju sudionika koncert u sklopu ovogodišnjeg festivala. ‘Veliki smo trud uložili, jer ove godine smo priredili i Mesiju. Mnogo smo radili i sretni smo zbog nagrade’, naglasio je maestro Igrec.

Nagrada Jurica Murai za najbolju interpretaciju dodijeljena je violončelistici Moniki Leskovar za posljednji koncert u ocjenjivanju, kao i Jordi Savallu, glazbeniku svjetskog glasa koji je održao koncert na violi da gambi drugog festivalskog dana. Zanimljivo je da su oboje glazbenika nastupili u Uršulinskoj crkvi. Za koncert hrvatske violončelistice žiri je zaključio kako su ‘to posvećeni trenuci čelističkog umijeća, iskazi vrhunske muzikalnosti, ali i krajnje disciplinirane instrumentalne tehnike, riječju ispunjeni svi zahtjevi interpretacije kojom se Monika Leskovar potvrđuje kao prava ‘majstorica zanata’, kao glazbenica koja punim pravom osvaja slušatelje te stilski primjernim muziciranjem zavrjeđuje stručno priznanje u vidu naše Nagrade Jurica Murai koja se dodjeljuje za najbolju interpretaciju na 46. Varaždinskim baroknim večerima’. Hrvatska violončelistica Monika Leskovar oduševila je i publiku i žiri izvedbom Bachovih suita u Uršulinskoj crkvi. ‘Ja sam jako dirnuta ovom nagradom iz više razloga i jer su to Bachove suite i zbog grada Varaždina iz kojeg potječem, a i jer dijelim nagradu s gospodinom Savallom koji je veliki uzor’, istaknula je Leskovar.

U obrazloženju nagrade dodijeljene španjolskom glazbeniku, jednom od najvećih autoriteta na području istraživanja, izvođenja, afirmiranja, proučavanja i poučavanja rane glazbe žiri je zaključio kako je glazbenik svojim sudjelovanjem podigao legitimitet, ugled i važnost varaždinskih svečanosti barokne glazbe u cjelini, a ‘oplemenjeni i obogaćeni iskustvom i susretom s Jordijem Savallom u našoj sredini osjećamo se doista privilegiranima, te se možemo samo nadati da će i njemu naša nagrada pružiti radost sjećanja na kratki boravak u Varaždinu’. Festivalski žiri kojim je predsjedavala muzikologinja dr. sc. Zdenka Weber ove godine nije imao lak posao. ‘Šteta što nemamo više nagrada, jer zbilja je ovako jako teško. Španjolski su ansambli na vrlo visokoj razini i odlučili smo se za Jordi Savalla koji je ‘živa legenda’. Nije lak posao na ovakvom festivalu s ovakvim reprezentativnim snagama napraviti odabir. Muku po Ivanu izvesti na način kao što je to bilo izvedeno u Katedrali možemo reći da je bila doživljaj, poduhvat, emocionalna strana koja je bila jaka, evanđelist koji je predivno pjevao, svi solisti su bili odlični. Cjelokupni projekt je tako bio uspješan da se nije bilo teško odlučiti. Kad smo čuli Moniku Leskovar na posljednjem koncertu festivala isto nam je bilo jasno da je kao solistica ona ta koja zavrjeđuje priznanje. Mi stojimo jednoglasno iza svoje odluke, ali da je nagrada bilo više, mnogi bi ih zavrijedili’, zaključila je dr. sc. Weber.

Okupljene u vijećnici pozdravili su i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš koji je čestitao organizatorima na još jednom uspješnom festivalu i španjolski veleposlanik Eduardo Aznar Campos koji je preuzeo nagradu u ime Jordi Savalla.’Deseta je godina od kada smo uveli ovi koncept i programski pristup, autentično izvođenje barokne glazbe. Desetljeće godina truda i entuzijazma i mislim da smo danas među najboljim festivalima te vrste u svijetu. Španjolska nas je ove godine zadužila i ostali smo zatečeni izborom programa, prijedlozima. To su bili zaista izvrsni glazbenici. Hrvatski su umjetnici iznenadili i kao da Barokne večeri guraju naše glazbenike u nove izazove’, naglasio je ravnatelj VBV-a Davor Bobić, najavljujući idućeg godine partnerstvo s Mađarskom, ali i ideju da na 50. Varaždinskim baroknim večerima nastupe dosadašnji laureati festivala. U sklopu svečanosti u vijećnici predstavljen je i nosač zvuka ‘Jurica Murai – čembalist u komornim sastavima’ izašao u nakladi Aulosa o kojem je govorila muzikologinja Nataša Maričić.

Osim što uspješno surađuje sa zemljama partnerima, Varaždinske bi barokne večeri uskoro mogle dobiti i partnerski festival. Naime, u Varaždinu se s organizatorima VBV-a susreo Javier Estella, ravnatelj srodnog festivala iz španjolskog grada Aranjueza. Kao i prethodnih godina Varaždinske barokne večeri završile su koncertom darovitih učenika varaždinske Glazbene škole u Katedrali uz Varaždinski komorni orkestar. Izvodili su djela Vanhala, Vivaldija Grauna Bacha, Marttinija, Jelića i Telemanna, a pridružili su im se i gosti-Barokni orkestar iz Döblinga – Glazbene skole grada Beča.

VBV


46-varazdinske-barokne-veceri-vatromet
46. Varaždinske barokne večeri
Tagged: , , , , , , , , , , ,