Monografija festivala JazzTime Rijeka

Jedan od najdugovječnijih hrvatskih i regionalnih festivala lani je jubilarnim izdanjem proslavio 25. rođendan. Međunarodni festival jazz glazbe, JazzTimeRijeka, ove će godine i objavom prigodne monografije obilježiti četvrt stoljeća postojanja.’25 godina tradicije u promociji jazz glazbe zaslužuje da se ovjekovječi monografijom’, komentira umjetnički direktor festivala Damjan Grbac. ‘Monografija, na čijem se završetku intenzivno radi, sadržavat će brojne fotografije, plakate i tekstove koji su pratili svako novo izdanje festivala. Materijali su sakupljeni iz raznih izvora, no posebno treba spomenuti pomoć Novog lista, odakle je stigao najveći dio arhivskih materijala, kao i Studio Conex čije će se vrijedne fotografije s početaka festivala naći u monografiji. Naravno, tu su i materijali iz naše vlastite festivalske arhive. Od same ideje pa do ove faze realizacije prošli smo trnoviti put, ali sada je objava vrlo blizu. Domaćin prve promocije ovog izdanja bit će, naravno, naša Rijeka, no želja nam je kroz predstavljanje ove monografije predstaviti ovogodišnje izdanje festivala u nekoliko gradova u Hrvatskoj.’

Dvadeset i šesto izdanje festivala, održat će se od 23. do 25.studenoga na već poznatim lokacijama u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i na Botelu Marina. Organizatori i ove godine najavljuju odličan line up vrhunskih inozemnih i domaćih jazz glazbenika.

Početak festivala vezuje se za 1992. godinu kada Dorian Hatta pokreće Festival, koji već sljedeće godine prerasta u međunarodni. Prvih godina Hatta vodi festival u suradnji s Vladimirom Gašparovićem, koji kasnije preuzima vođenje. JazzTime Rijeka u sljedeća dva desetljeća prerasta u jedan od najjačih festivala u Hrvatskoj i regiji.

R. I.


25. JazzTime: Riječki Jazz Dan


Tagged: , , , , , , , , ,