Monografija: Milena Dravić ili ključ snova

U petak, 5. travnja (18.30 sati), u sklopu ciklusa njezinih filmova Milene Dravić u kinu Tuškanac, održat će se predstavljanje knjige ‘Milena Dravić ili ključ snova’, dvojezične monografije o liku i djelu jedne od najvećih glumica ovih prostora.Promociji izdanja nazočit će autorica i urednica Anita Panić, a razgovor vodi filmski kritičar i filmolog Željko Luketić. Monografija ‘Milena Dravić ili ključ snova’ obimno je izdanje Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika, kojeg čini sedam poglavlja teksta i rijetkih fotografija u kojima se analitično i s puno zanimljivih detalja predstavlja život i stvaralaštvo Milene Dravić. Detaljno i s obiljem arhivske građe rasvjetljava se filmska, ali i bogata TV i kazališna karijera glumice koja je bila omiljena i kod publike i kod kritike.

O Mileni Dravić tekstove su, između ostalih, pisali i redatelji Veljko Bulajić, Goran Paskaljević, Milan Jelić i Želimir Žilnik, glumci Rade Šerbedžija, Mira Furlan, Nikola Đuričko i Milena Zupančić. Kuriozitet ovog poglavlja je i tekst velikog ruskog i holivudskog glumca Olega Vidova, koji je bio Milenin partner u filmu ‘Bitka na Neretvi’.

Predstavljanje knjige ‘Milena Dravić ili ključ snova’ dio je velike retrospektive Milene Dravić kojeg organiziraju Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, uz suradnju Jugoslovenske kinoteke i Ambasade Republike Srbije kao dio manifestacije ‘Ponovo radi bioskop’. U sklopu ciklusa filmova prikazuju se radovi Živojina Pavlovića, Puriše Đorđevića, Zvonimira Berkovića, Dušana Makavejeva, Gorana Paskaljevića, Antuna Vrdoljaka i Mihajla Vukobratovića.

K. T.


Tagged: , , , , , ,