Montažstroj nagrađen na Bitefu

Nova kazališna produkcija zagrebačkog Montažstroja ‘A gdje je revolucija, stoko?’ imala je čast otvoriti 48. izdanje festivala Bitef u Domu omladine u Beogradu. Ovogodišnji Bitef u cijelosti je bio posvećen politički angažiranom kazalištu koje na provokativan način preispituje našu zajedničku prošlost, sadašnjost i budućnost.
Montažstroj-BITEFPosljednjeg dana Bitefa, internacionalni je festivalski žiri u sastavu Lilach Dekel-Avner, Ulla Kasius, Vitold Mrožek, Ana Tomović i Periša Perišić, ovoj predstavi Montažstroja u režiji Boruta Šeparovića dodijelio specijalnu nagradu.

Prema priopćenju žirija, specijalna nagrada dodijeljena je jer predstavlja ‘izuzetnu refleksiju o poziciji umjetnika u suvremenom društvu provedenu kroz ponovno promišljanje i inscenaciju njegovog već postojećeg a kontroverznog materijala’. Predstava ‘A gdje je revolucija, stoko?’ istražuje ulogu glazbe i kazališta u društvenim promjenama te razotkriva lažna obećanja umjetnosti da svojim buntom može promijeniti sustav u kojem živimo.

Grand Prix Mira Trailović ovogodišnjeg Bitefa pripao je Oliveru Frljiću za predstavu ‘Aleksandra Zec’ u produkciji HKD teatra iz Rijeke i Međunarodnog festivala malih scena iz Rijeke. Nagrada publike te nagrada dnevnog lista Politika dodijeljena Andrašu Urbanu za predstavu ‘Neoplanta’ u produkciji Újvidéki Színház.

P. R.

Tagged: , , , , , , , ,