Mrtve ribe otvorile 10. Mostar Film Festival

Film ‘Mrtve ribe’ u režiji Kristijana Milića premijerno je prikazan na otvorenju 10. Mostar Film Festivala (MOFF), koji se održava od 24. do 30. studenog u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača.10-mostar-film-festival-otvorenjePriča prati sudbine dvadesetak osoba tijekom nekoliko jesenjih dana u provincijskom gradiću. Režiju potpisuje Kristijan Milić, scenarij Josip Mlakić, kameru Mirko Pivčević, montažu Veljko Segarić, scenografiju Damir Gabelica, kostimografiju Vedrana Rapić, a producenti su Maja Lasić i Slaven Knezović. Film je nastao u produkciji Eurofilma (Zagreb) i koprodukciji Oktavijana (Mostar), a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

U natjecateljskom programu MOFF-a bit će prikazano sedam filmova iz kojih će stručni žiri odabrati najbolje glavne i sporedne glumce te nagraditi najboljeg debitanta. Riječ je o aktualnim filmskim ostvarenjima iz regije, a u sklopu ovog programa prikazuju se i hrvatski filmovi ‘S one strane’ Zrinka Ogreste, ‘Ne gledaj mi u pijat’ Hane Jušić, ‘Ministarstvo ljubavi’ Pave Marinkovića te manjinske hrvatske koprodukcije ‘Oslobođenje Skoplja’ u režiji Rade i Danila Šerbedžije, ‘Lazar’ redatelja Svetozara Ristovskog i ‘Dnevnik mašinovođe’ u režiji Miloša Radovića.

U programu ‘Docuspectre’ prikazat će se šest dokumentarnih filmova iz regije među kojima i ‘Sve je bio dobar san’ u režiji Branka Ištvančića te ‘Brda 21000 Split’ redatelja Silvija Mirošničenka.

U programu ‘Dječji klasici’ koji se ove godine održava pod sloganom ‘Junaci lektire na velikom ekranu’, 10. MOFF donosi pet igranih filmova za djecu među kojima i hrvatske naslove ‘Koko i Duhovi’ i ‘Ljubav ili smrt’, redatelja Daniela Kušana, te drugi dio trilogije o poznatom dječaku Koku, ‘Zagonetni dječak’ u režiji Dražena Žarkovića. Uz Koka, među dječjim klasicima naći će se i ‘Šegrt Hlapić’ redatelja Silvija Petranovića te ‘Duh u močvari’ u režiji Branka Ištvančića.

O najboljim filmovima 10. MOFF-a odlučivat će žiri u sastavu Sandra Rančić, novinarka, dokumentaristica, direktorica festivala glazbenog dokumentarnog filma DOK’N’RITAM; Jaime Olabarri Powell, španjolski fotograf i Dževdet Tuzlić, novinar i filmski kritičar. Predsjednik tročlanog međunarodnog žirija biti će glumac Velibor Topić.

Nagrada ‘Stablo ljubavi’ za životno djelo na 10. Mostar Film Festivalu dodijeljene su glumačkim velikanima Draganu Despotu i Lazaru Ristovskom.

HAVC

Tagged: , , , , , , , ,