MUO: Umjetničko naslijeđe renesansnog Rafaela

Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt (MUO) najavljuje otvorenje značajne međunarodne izložbe ‘Rafael – na ishodištu mita’ nastale u sklopu obilježavanja pet stoljeća od smrti jednog od najvećih umjetnika renesanse Raffaella Sanzia iz Urbina (1483.–1520.).Izložba je ostvarena u suradnji sa Zakladom muzeja Brescie zahvaljujući Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu. Ovom iznimno značajnom izložbom koja se otvara 24. travnja, Zagreb i MUO uključuju se u obilježavanje 500. godišnjice smrti ovog renesansnog genija koja je zbog COVID-a i potresa prebačena u ovu godinu. Izložba na svojevrstan način predstavlja ogromno umjetničko naslijeđe Rafaelove umjetnosti te njegov snažan utjecaj na povijest umjetnosti.

Izložba ‘Rafael – na ishodištu mita’ predstavit će stotinjak originalnih grafika mnogih značajnih autora od 16. do 18. stoljeća nadahnutih remek djelima ovoga velikoga renesansnoga slikara i graditelja, uz Leonarda da Vincija i Michelangela zasigurno najznačajnijeg predstavnika visoke renesanse. Grafike, majolike i crteži inspirirani Rafaelovim djelima, koji će biti izloženi u MUO, svjedoče veličinu i značaj njegova umjetničkog stvaralaštva.

Usavršavanje grafike od renesanse naovamo bitno je doprinijelo širenju, njegovanju i održavanju Rafaelove svevremenske popularnosti. Upravo su one (grafike) te kojima je povjeren prijenos rafaelovskog slikarskog izražaja i njegove neprekinute petostoljetne slave koji predstavljaju jednu iznimnu eru grafičke proizvodnje rođene ‘pod znakom’ Rafaela.

Tako će 501. obljetnica Rafaelove smrti biti obilježena temom prisustva ovog velikog umjetnika iz Urbina, najznačajnijeg predstavnika umbrijske slikarske škole renesanse, čija su djela svrstana u vrhunske uzore umjetnosti.

Izložba, koja će sasvim sigurno ostati zapamćena kao jedna od uspješnica MUO, svojevrsni je svjedok razvoja utjecaja u umjetnosti kao i rođenja pravog ‘mita o božanskom slikaru’, čija su djela uzor mnoštvu njegovih učenika i sljedbenika.

MUO


Tagged: , , , , , , ,