MUO: Umjetničko naslijeđe renesansnog Rafaela

Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt (MUO) otvorio je izložbu ‘Rafael – na ishodištu mita’ nastalu u sklopu obilježavanja pet stoljeća od smrti jednog od najvećih umjetnika renesanse Raffaella Sanzia iz Urbina (1483.–1520.).

Ostvarena je u suradnji sa Zakladom muzeja Brescie zahvaljujući Veleposlanstvu Italije u Zagrebu i Talijanskom institutu za kulturu.

Svečanom otvorenju izložbe nazočili su talijanski veleposlanik Pierfrancesco Sacco, v.d. zagrebačka gradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić, predsjednica Zaklade Brescia Musei Francesca Bazoli, direktor Zaklade Brescia Musei Stefano Karadjev te Roberta D’Adda, kustosica i koordinatorica sektora zbirki i istraživanja Zaklade Brescia muzeji.

Izložba je otvorena u povodu 501. godišnjice Rafaelove smrti i donosi jedinstveni uvid u utjecaj djela tog velikog talijanskog slikara i arhitekta.

Okupljene je uvodno pozdravio ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović koji je istaknuo kako je riječ o izuzetnom projektu, velikoj i značajnoj izložbi koja je zbog COVID-a i potresa prebačena u ovu godinu, a kojom se Zagreb i Hrvatska pridružuju obilježavaju izuzetno važne godišnjice smrti jednog od najvećih umjetnika renesanse.

Talijanski veleposlanik Pierfrancesco Sacco je istaknuo:

‘Naš zajednički Projekt  Raffaello, čiju okosnicu čini sjajna izložba Zaklade Brescia Musei, nazvao bih prelijepim i znakovitim iz dva razloga. S jedne strane, on nudi jedan od načina prevladavanja pandemijske krize koju proživljavamo – kroz umjetnost i kulturu. S druge strane, izložbom, zajedno  s Muzejom za umjetnost i obrt, želimo pokazati solidarnost s našim hrvatskim prijateljima i ponuditi ohrabrenje kako bi se Zagreb nakon prošlogodišnjih potresa uzdignuo još ljepši i još aktivniji na kulturnom planu’.

M. O.


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,