Muzej prekinutih veza: Mijene srca

Muzej prekinutih veza poziva da nedjelju 15. svibnja provedete na Gornjem gradu i zajedno s njima obnovite vezu građana i srcolikog centra Zagreba. U povijesnoj jezgri obavite plac, prošećite s Baricom, zamijenite sjećanje za cvijeće i upalite Radio koji je tu prije radio.
Mijene srca-Kata Mijatović i Matoš na klupiOvaj Muzej je svoju popularnost u Hrvatskoj i svijetu stekao je zahvaljujući jedinstvenom modelu stvaranja zbirke uspomena na bivše ljubavi i neposrednim angažiranjem posjetitelja. Jednako tako je iz Gornjeg grada, na kojem živi već šest godina, izvukao i emotivno naslijeđe. Mapiranjem intimnih priča i doživljaja podsjeća da je Gornji grad mnogo više od turističke atrakcije ili političkog središta.

Višemjesečno istraživanje rezultiralo je umjetničkim projektom ‘Gornji grad: Mijene srca’ koji će biti predstavljen kroz niz događanja na ulicama i trgovima, a na 24 sata zaživjet će nova radio stanica ‘Radio koji je nekad tu radio’ na frekvenciji 93,9Mhz. Emitirat će ekskluzivno u području Gornjeg grada, a riječ je o eksperimentu na tragu onog koji se dogodio 15. svibnja prije točno 90 godina kada je skupina radio-amatera s Markova trga 9 odaslala prve radijske signale u zagrebački eter.

Pozivaju se ljudi da Mali plac te nedjelje ne obave na tavanu, nego na Vranicanijevoj poljani, razmijene svoja sjećanja za cvijeće, pogledaju izložbu u godinama zatvorenoj Demetrovoj 18, doznaju o čemu bi, da su se ikada sreli, razgovarali Krleža i Matoš.

Djeca će imati prilike upoznati Gornji grad šećući s Baricom Cindrek, koja će im otkrivati velike gornjogradske tajne. Ili da jednostavno prošeću gornjogradskim ulicama, svoj radio namjeste na 93,9 MHz i osluškuju bilo srcolikog središta Zagreba, jer će biti u prilici osvojiti ručak na nekoj od tajnih lokacija.

I. D.

Tagged: , , , , , , , , ,