Nabožni predmeti iz arheološkog konteksta

U Arheološkom muzeju u Zagrebu, u četvrtak, 31. ožujka (19 sati) dr.sc. Ana Azinović Bebek održaat će predavanje na temu ‘Nabožni predmeti iz arheološkog konteksta kao interpretacijski izvor’.
Nabožni predmetiNabožni predmeti ili devocionalije (slat. devotionalis – koji se odnosi na pobožnost, devotio – pobožnost; klas. lat. – zavjetovanje) termin je koji obuhvaća sve predmete religijske namjene, a koji potiču ili proširuju pobožnost, ili imaju svrhu podsjetnika na neke religijske misterije.

Nabožni predmeti pronađeni tijekom arheoloških istraživanja pogodniji su za analize i interpretacije od onih iz muzejskih zbirki. Nabožnim predmetima iz muzejskih zbirki obično ne znamo porijeklo ni kontekst nalaza. Onima pak iz arheoloških istraživanja možda ne znamo vrijeme izrade, ali možemo znati vrijeme korištenja, odrediti socijalni kontekst (nosi li ih muškarac ili žena, star ili mlad čovjek, bogat ili siromašan, redovnik ili laik) te koji su omiljeni sveci i pobožnosti u određenom mjestu.

Podaci koje dobivamo iz arheološki istraženih novovjekovnih grobalja omogućuju nam oživljavanje novovjekovne pobožnosti. Analizom spola i dobi u trenutku smrti prepoznajemo pokojnike kao muškarce, žene ili djecu, starije ili mlađe osobe, bolesne ili zdrave, jesu li teško radili ili su lagodno živjeli, jesu li bili gladni, a često saznajemo i od čega su bolovali. Analizom nalaza u grobovima tim pokojnicima dajemo i osobnu dimenziju. Nalaz nakita otkriva je li osoba imala želju za ukrašavanjem, nabožni predmeti otkrivaju omiljene svece kao i hodočasnička mjesta, rijetki nalazi odjeće omogućuju i rekonstrukciju mode onoga vremena, a često smo u mogućnosti i rekonstruirati narodne običaje pri pokapanju.

A. M.


Muzej u posjeti-Udruga za sindrom Down
Muzej u posjeti: Udruga za sindrom Down

Stari Egipat
Ljudske žrtve na početku egipatske civilizacije

Tagged: , , , , , ,