Nacionalni prvaci: Dubravka Šeparović Mušović i Luciano Batinić

Dubravka Šeparović Mušović i Luciano Batinić, renomirani i nagrađivani operni umjetnici, i dosadašnji prvaci Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, odlukom ministra kulture Zlatka Hasanbegovića dobili su status nacionalnih prvaka koji se dodjeljuje osobito zaslužnim kazališnim umjetnicima.Dubravka Mušović Šeparović i Luciano BatinićMinistar je odluku donio na prijedlog Stručnoga povjerenstva za dodjelu naziva Nacionalnoga prvaka opere, drame i baleta hrvatskog kazališta, koje je na sjednici održanoj 19. veljače utvrdilo kako oboje umjetnika ispunjavaju uvjete za dodjelu naziva nacionalne prvakinje, odnosno nacionalnog prvaka, temeljem članka 45. Zakona o kazalištima.

Dubravka Šeparović Mušović solistica je Opere HNK u Zagrebu od 2001. godine, a status prvakinje dobila je 2007. godine. Uz brojne nagrade kojima je nagrađivana za niz uspješnih uloga ostvarenih u Hrvatskoj i inozemstvu, odlikovana je i redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za posebna dostignuća u hrvatskoj kulturi.

Luciano Batinić stalni je član Opere HNK u Zagrebu od 2002., a 2009. unaprijeđen je u status prvaka Opere. Tijekom godina je uz uloge ostvarene u zagrebačkome HNK, interpretirao brojne uloge i na europskim pozornicama. Među brojnim nagradama ističu se Nagrada Vladimir Ruždjak za ulogu Jacopa Fiesca u operi Simon Boccanegra Verdija u izvedbi HNK u Zagrebu 2006. te Nagrada Milka Trnina 2012. godine. Luciano Batinić najmlađi je umjetnik koji je dobio prestižni status nacionalnoga prvaka.

I. S.

Tagged: , , , , , , , ,