Nagrada i panegirik za Olju Savičević Ivančević

Prvu nagradu natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu Mali Marulić, koju dodjeljuje Gradsko kazalište lutaka Split, osvojio je tekst Olje Savičević Ivančević ‘Som na cilome svitu’.

Olja Savičević Ivančević-Adio kaubojuIzdvajamo iz priopćenja žirija: Između 45 pristiglih tekstova jedan se posebno izdvojio. Izdvojila ga je prije svega sasvim specifična atmosfera pisanog tkiva u kojoj su se stopile tri ljubavi: ljubav prema priči, prema jeziku i prema otocima. Pisan ‘izmišljenim’ otočkim narječjem ‘Som na cilome svitu’ neprestano balansira na finoj granici mita i stvarnosti. Tekst je istovremeno priča o potrazi za prijateljem, apel za spas otoka, ali i pravo jezično slavlje, koje cijelom tekstu daje kvalitetu istinskog književnog djela.

Također, The Irish Times donosi panegirik Eileen Batersby engleskom izdanju romana ‘Adio, kauboju’:
Hrvatska autorica Olja Savičević u Dadi je stvorila privlačnu svjedokinju koja je ujedno i jedna od preživjelih likova u romanu, ne klasičnu junakinju, ali dopadljivu i simpatičnu heroinu…
Proza Olje Savičević Ivančević, uvijek ležerna i opisna, koja teče konverzacijskom lakoćom, postaje iznimno lijepa u trenucima visoke drame. Ugledna prevoditeljica Celia Hawkesworth nastavlja talentirano prevoditi balkansku literaturu i prenosi raspoloženje trenutka u ‘Adio, kauboju’…

Olja Savičević Ivančević je objavila i dvije, već pomalo klasične, zbirke poezije: ‘Mamasafari i ostale stvari’ i ‘Kućna pravila’.

A. G.


Pročitajte još: Bookmark: Olja Savičević Ivančević – Adio kauboju


 

 

Tagged: , , , , , , , , ,