Nagrade 30. Gavellinih večeri

Dodjelom nagrada zatvorene su 30. Gavelline večeri u Zagrebu na kojima se moglo pogledati devet predstava, osam u konkurenciji te jednu, na zatvaranju, izvan konkurencije.
30. Gavelline večeriKazališni festival zatvoren je predstavom ‘Kolovoz u okrugu Osage’ Tracyja Lettsa, u režiji Ljiljane Todorović i izvedbi Ateljea 212 iz Beograda.

Tijekom devet večeri festivala okupljeno je isto toliko predstava iz Splita, Rijeke, Sarajeva, Beograda, Maribora i Zagreba, osam u konkurenciji za nagrade, u odabiru Borisa Svrtana, Sonje Kovačić i Dubravka Mihanovića, ravnatelja, izvršne producentice i dramaturga Gradskog dramskog kazališta Gavella, te jednu izvan konkurencije, na zatvaranju festivala, čiji je zajednički nazivnik ‘ljekovitost ansambl-igre’.

Nagrada za najbolju predstavu Gavellinih večeri 2015. dodijeljenja je ‘Heddi Gabler’ Henrika Ibsena u režiji Mateje Koležnik i produkciji SNG Maribor. Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Anji Šovagović Despot za ulogu Violet Weston u predstavi ‘Kolovoz u okrugu Osage’ Tracyja Lettsa, u režiji Slađane Kilibarde i produkciji Kazališta Gavella. Najbolja muška uloga je ona od Ermina Sijamija kao Simona u ‘Divljem mesu’ Gorana Stefanovskog, u režiji Dine Mustafića i produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je ravnopravno Mateji Koležnik za režiju predstave ‘Hedda Gabler’ u produkciji SNG Maribor i Renati Caroli Gatici za režiju predstava ‘‪#‎radninaslovantigona‬’ u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM).

K. G.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,