Nagrade Marko Polo za najbolje turističke reportaže

U organizaciji FIJET Hrvatska i Zbora turističkih novinara HND-a, u Novinarskom domu u Zagrebu, dodijeljene su nagrade Marko Polo za najbolje turističke reportaže. Grand Prix Marko Polo 2019 dodijeljen je uredniku i novinaru te ujedno i predsjedniku FIJET Rumunjske, Stefanu Baciju, dok je nagrada Marko Polo pripala Radmili Kovačević, novinarki Večernjeg lista.Baciu je nagradu dobio za serijal objavljenih radio reportaža iz Maroka, zemlje domaćina kongresa FIJET-a u 2018. godini. Radmila Kovačević nagradu je dobila za uspješan serijal reportaža i napisa kojima afirmira Slavoniju kao ozbiljnu i vrlo potentnu turističku destinaciju. Kao iskusna turistička novinarka, ukazuje pritom na posebnosti destinacije i ujedno apostrofira ne samo prednosti slavonskog turizma, nego i upozorava što bi se trebalo činiti da se cijela destinacija podigne na višu razinu, pritom posebno ističemo reportažu Svi koji prigovaraju Slavoniji sigurno još nisu bili kod nas, navodi se u obrazloženju nagrade .

Dodijeljeni su i medaljoni Marko Polo, pa je tako to priznanje dobila i Lana Mindoljević za putopisnu reportažu o najljepšim kontinentalnim rijekama za kupanje te reportažni putopis ‘Lošinj: mirisna antistres terapija na otoku zelenila, vitalnosti, dupina i kristalno čistoga mora’. Obje reportaže pisane su originalnim stilom, odmaknute od uobičajenih pristupa napisima o turizmu, koji su najvećim dijelom vezani uz glavnu sezonu. Lana, međutim, naglašava kako je Lošinj najljepši u predsezoni, odnosno kako ‘u bablje ljeto nema ljepšeg nego uživati na kupalištima koja su nam blizu, uređena, osvježavajuća’, naveli su članovi žirija u svom obrazloženju.

Dobitnica medaljona Marko Polo je i Andrea Buča, urednica i novinarka HRT-a. Nagradu je dobila za putopisni serijal ‘Stani u Lici’. Kolegica Buča kroz ovaj serijal prikazuje zanimljivosti ličkog kraja, svojevrsnoga bisera hrvatskog turizma, dosad nedovoljno iskorištenog. Osobitost je način na koji nam približava tu jedinstvenu ponudu i ljude koji su njezin sastavni dio, navodi žiri.

Među dobitnicima medaljona Marko Polo je i Robert Knjaz za originalno promicanje kulture i običaja u pojedinim hrvatskim krajevima. Ovaj put je to prikaz fešte Utrke tovara u Tribunju. Redatelj, voditelj i autor brojnih domaćih emisija odlikuje se specifičnim, često intrigantnim pristupom koji plijeni pozornost ne samo zbog načina prezentacije, smatraju u žiriju.

Dobitnik medaljona Marko Polo je i Miki Bratanić za svoju posebnu priču o konobi kao bitnom obilježju dalmatinske tradicije. Konoba po njemu ima puno šire značenje: to je prostor u kojem se čuvaju jezik, kultura, običaji, klapska pjesma. Konoba je na poseban način ‘duša dalmatinskog čovjeka’. Njegov originalni projekt Priča o konobi obuhvaća tri zasebne cjeline: Konoba, Priča o konobi i Priče iz konobe za djecu ima za cilj očuvanje i promicanje tradicije te stvaranje prepoznatljivosti kroz prizmu izvorne težačke konobe, navodi se u obrazloženju.

Medaljon Marko Polo dodijeljen je i multinacionalnom magazinu Prizma, urednici Danieli Draštata. Prizma je jedna od najdugovječnijih emisija HRT-a, traje pune 23 godine. Sve vrijeme emisija skreće pozornost na nacionalne manjine i kulturno blago koje one nose u sebi. Urednica Draštata je uvelike zaslužna za originalnost emisije i njezinu usredotočenost na prikazivanje u kojoj su mjeri nacionalne manjine, njihovi običaji i kultura, istodobno i vrijednost te obogaćivanje cijeloga hrvatskog društva.

Nagradu zalili Škrletom iz limitirane edicije: Krešimir Trdenić, Ivica Florijanović, Vjekoslav Madunić i Mustafa Topčagić

Vjekoslav Madunić dobio je medaljon Marko Polo za turističke reportaže objavljene na portalu Glas Hrvatske ‘Miris Božića u Konavlima’. Madunić nam je vrlo slikovito približio običaje, zanimanja i ljude ovog kraja, gdje ‘ljude ne more brige o životu’. Tu se našla i priča o Llinđu, karakterističnoj tradicionalnoj slastici ovoga kraja – konovoskoj mantali, priča o vinima i vinarima te o udruzi Komajska kalaška mornarica. Zanimljivo i poučno, obrazloženje je nagrade. (Reportaža je u dva nastavka, riječju i slikom, objavljena i na našem portalu Fama).

Nagrada za najbolju reportažu o Adventu u Zagrebu 2018. pripala je kolegi Radmilu Bumbaru, novinaru i uredniku emisije ‘Srbija koju volim’. Objavljene su četiri reportaže. Riječ je o emisiji koja promiče turizam i gastronomiju, a prikazuje se nedjeljom na 80 TV-postaja te na YouTube kanalu u Srbiji s nacionalnom pokrivenošću, kao i zemljama u okruženju u produkciji Adriatic 949, navode članovi žirija u obrazloženju ove nagrade.

Ocjenjivački odbor za dodjelu nagrada Marko Polo radio je u sastavu Anita Žuvela Hitrec, Hrvoje Zovko i, kao predsjednik, Ante Gavranović.

HND


Tagged: , , , , , , ,