Nagrađivani film Mare u kinima

Nakon što je tijekom ljeta prikazan i nagrađen na Sarajevskom filmskom festivalu (SFF) te potom otvorio Filmski festival u Puli, hrvatsko-švicarski film ‘Mare’ redateljice Andreje Štake počinje putovati po domaćim kinima.Prvo će se 2. i 3. listopada premijerno predstaviti publici u Konavlima i Dubrovniku, uslijedit će premijere u Zadru i Zagrebu (11. i 13. listopada), da bi 14. listopada postao dostupan publici u kinima diljem Hrvatske.

Film ‘Mare’ svoj je festivalski put započeo na Berlinaleu, da bi potom u kolovozu bio prikazan na SFF gdje je ovjenčan s dva priznanja: nagradom CICAE – Međunarodne konfederacije umjetničkih kina, kao i Srcem Sarajeva Mariji Škaričić za upečatljivu interpretaciju naslovne junakinje. Škaričić je, inače, prva glumica koja je dosad osvojila čak tri Srca Sarajeva, tj. nagradu za najbolju žensku ulogu na SFF-u. Nakon Sarajeva, film ‘Mare’ otvorio je Pulski filmski festival, te sada započinje svoj put do šire domaće publike.

‘Mare’ je treći dugometražni film ove hrvatsko-švicarske redateljice (Gospođica, Cure – život druge), a prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare (tumači je Marija Škaričić) ima sve elemente za zadovoljavajući život, no istovremeno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem ona stavlja dosadašnji život na kušnju.

Smješten na autentičnu lokaciju nadomak Dubrovnika, ‘Mare’ je prvi autorski cjelovečernji film snimljen u potpunosti na području Konavala. Inspiraciju za film autorica je pronašla unutar spomenutog podneblja u kojem je odrasla kao i vlastite obitelji. Naslovnu ulogu ciljano je pisala za glumicu Mariju Škaričić, a autentičnost priče dodatno je potvrđena lokacijom snimanja i glumcima naturščicima – obiteljska kuća i djeca naslovne junakinje dom su i djeca autoričine rođakinje.

‘Mare je osoban film. Ovdje progovaram o fazi života koju osobno poznajem: ne samo da naša djeca odrastaju, već na neki način, uviđamo da i mi odrastamo. Odjednom se pitaš poznaješ li uistinu ljude s kojima živiš. Čuju li te oni? Voli li te vlastiti muž? Je li tvoj život uistinu tvoj?’, dodaje autorica Andrea Štaka.

U filmu glume još Goran Navojec, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz. Autorsku ekipu filma čine direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja je Jana Plećaš, kostimografkinje su Sara Giancane i Valentina Vujović, a majstorica maske Sabine Fluckinger. Film je nastao u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andreje Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić.

Projekt su podržali Eurimages, švicarski nacionalni filmski fondovi, MEDIA Švicarska, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Dubrovnik, TZ Grada Dubrovnika i Konavala, švicarska nacionalna televizija i televizija ZDF/ARTE.

I. S.


Tagged: , , , , , , ,